Переговори України та Росії можуть тривати ще кілька тижнів, позиція Москви стала адекватнішою – Подоляк

Подоляк розповів, на які поступки не готова йти Україна
Фото: president.gov.ua
Переговори України та Росії про умови припинення війни триватимуть іще "щонайменше кілька тижнів". Про це 18 березня в інтерв'ю Bloomberg TV заявив радник глави Офісу президента України, член української делегації під час переговорів Михайло Подоляк.

Він назвав головні питання на переговорах: припинення вогню, виведення російських військ, гарантії безпеки та "політичне врегулювання спірних територій".

Подоляк сказав, що позиція Москви стала "адекватнішою", але на деякі поступки Україна "точно не збирається йти". Він уточнив, що йдеться про території, через що спрогнозував, що переговорний процес може затягнутися.

За словами члена української делегації, Україна відкрита для обговорення вимог Росії про нейтралітет, якщо їй буде надано гарантії безпеки. Водночас Подоляк наголосив, що Кремль недооцінив українську армію і те, як українці ставляться до Росії.

Радник зазначив, що Україна демократична країна, зараз, за його словами, це починають розуміти члени російської делегації і "поводитися конструктивніше".

Подоляк також заявив, що в Україні російська армія воює не з українською армією, а із цивільним населенням. Тактика російських військ полягає в оточенні великих міст та обстрілі їх крилатими ракетами й авіабомбами "з метою створення гуманітарних анклавів", пояснив Подоляк. Він повторив свою думку, що Росія намагається реалізувати в Україні афганський або сірійський сценарій війни.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Із кінця лютого Україна та Росія проводять переговори про закінчення війни. Уже відбулося три очні раунди, зараз зустрічі делегацій проводять у відеоформаті. "Дуже важкий і в'язкий переговорний процес. Наявні принципові суперечності. Але простір для компромісу є", – заявив Подоляк.

Сторони публічно не коментують подробиць переговорів. За словами радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича, це вимога низки конвенцій, зокрема Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

16 березня американська газета Financial Times опублікувала нібито мирний план, який розробляють делегації Росії та України. Згідно з інформацією, яку видання одержало з трьох джерел, план складається з 15 пунктів та передбачає відмову України від членства в НАТО, а також обіцянку не розміщувати іноземні військові бази або озброєння на території країни. Водночас Україна збереже свої Збройні сили. В обмін у Києві нібито розраховують на захист із боку союзників, таких як США, Великобританія і Туреччина.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров сказав, що на переговорах "є конкретні абсолютно формулювання", які, на його думку, "близькі до погодження".

Зміст плану розкритикувала частина українських політиків та журналістів. Після цього Подоляк заявив, що опублікований у ЗМІ попередній мирний план відображає лише російські вимоги. За словами президента України Володимира Зеленського, пріоритети України на переговорах є такими: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності.

Українська сторона наполягає на особистій зустрічі Зеленського та президента РФ Володимира Путіна. Лавров сказав, що глава Кремля не відмовляється від такої зустрічі, але для цього треба провести "підготовчу роботу", а зустрічатися вже для "фіксування якихось конкретних домовленостей".