Петрулевич: У нас до війни давали хабарі, щоб не йти в армію, а зараз – щоб узяли в армію

Петрулевич: Завдяки російській агресії вони нам народили українську націю
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Колишній начальник управлінь Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях генерал-майор запасу Олександр Петрулевич вважає, що президент РФ Володимир Путін, вирішивши напасти на Україну, так згуртував українців, як це не вдалося зробити жодному українському президенту, і тепер багато українців зі зброєю у руках готові обстоювати свободу своєї країни. Таку думку Петрулевич висловив у інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Він наголосив, що "скотський, варварський, азійський, навіть фашистський" напад на Україну обурив і дуже згуртував українців.

"Чому я здивувався, якщо чесно... Жоден наш президент (а до них по-різному можна ставитися, можна любити, можна не любити), але жоден наш президент не зміг об'єднати націю. Жоден! Але парадокс у тому, що після бомбардувань Києва, Харкова, Маріуполя, Чернігова народ так згуртувався! – сказав Петрулевич. – Завдяки російській агресії вони народили нам українську націю. Ніхто не очікував, що буде така відсіч".

Він зазначив, що на виборах українські політики часто використовували якісь регіональні відмінності чи тему мови. Але після нападу Росії це стало неактуально.

"В окопах сидять і російськомовні, і українськомовні, і ніхто на це не зважає. Так згуртувати народ!" – сказав Петрулевич.

Він звернув увагу на черги у військкоматах у перші дні після вторгнення російських військ.

"Такі черги, що неможливо уявити! Наведу приклад. В одному з військкоматів у подільському військкоматі [Києва] була заявка на комплектування якоїсь бригади X на 350 осіб. А кандидатів 7 тис.! Доходило до того, що один одного ліктями [розштовхували], умовляли [взяти]. Не знаю, дають не дають, на мою думку, воєнкому вже починають давати хабарі, щоб піти воювати. Замисліться! До війни давали хабарі, щоб не йти в армію, а зараз щоб зарахували в армію. Уявляєте, як змінилася психологія?" – сказав Петрулевич.

Він зазначив, що наразі армію укомплектовано повністю, формують додаткові частини.

"Але ми не обговорюємо цього питання, це справа військових. Ворогу про це знати не треба. Але армія боєздатна та мотивована", – наголосив генерал-майор СБУ у запасі.

Він додав, що зараз складно потрапити не тільки до Збройних сил, а й вступити в територіальну оборону.

тероборону записується стільки народу! Але зараз туди потрапити просто так неможливо.У кожному підрозділі тероборони зараз уже є своя контррозвідка, яка вивчає цих осіб. Якщо є нюанси [не беруть]. А не так, прийшов перший ліпший і вступив. Ні, братку! Треба довести, що ти патріот і що ти йдеш справді захищати Батьківщину, а не щоб отримати колись потім, після війни, [статус] учасника бойових дій", – сказав Петрулевич.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан уранці 24 лютого, після початку масштабного вторгнення російських військ в Україну. Того самого дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію. Верховна Рада 3 березня ухвалила закон, яким затвердила указ президента.

Згідно з указом, мобілізація триватиме 90 днів і передбачає призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби та інших державних органів.

За даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Один із полонених, свідчення якого опублікувало відомство, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на три доби. Але війна триває 64-й день.

За цей час ЗСУ вдалося витіснити російські війська з північних областей України, але вони й далі утримують частину Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Харківської, Донецької та Луганської областей.

Зеленський заявив, що український народ не прийме жодного результату війни з Росією, окрім перемоги.