Під час візиту в Запорізьку область Зеленський поспілкувався з біженцями та побував на позиціях ЗСУ

Зеленський обговорював із переселенцями питання житла і документів
Фото: president.gov.ua
5 червня президент України Володимир Зеленський побував із робочим візитом у Запорізькій області, поінформував сайт глави держави.

"Зеленський відвідав передові позиції українських військових, [...] ознайомився з оперативною обстановкою на передньому краю оборони, [...] поспілкувався з військовослужбовцями та вручив їм нагороди й цінні подарунки", – ідеться в повідомленні.

Також президент побував у санаторії-профілакторії, де перебувають українці, які евакуювалися через російську агресію.

"Розумію, що всі хочуть повернутися додому. І це житло, яким би воно не було зручним, не можна порівняти з власною домівкою. Краще, ніж удома, немає ніде... У нас немає сумнівів, що ми звільнимо всі тимчасово окуповані міста. Це обов’язково буде", – заявив Зеленський.

Під час спілкування з вимушеними переселенцями порушували такі питання, як відновлення втрачених документів та оформлення свідоцтв про смерть родичів (це, зокрема, хвилює тих, хто виїхав із Маріуполя), а також забезпечення житлом, зазначили в ОП.

"Глава держави подарував маленьким переселенцям, які проживають у профілакторії, планшети. Зокрема, подарунок отримав восьмирічний Єгор Кравцов, який вів щоденник під час перебування під обстрілами в місті Маріуполі. Записи хлопчика були опубліковані в соцмережах і отримали назву "Маріупольський щоденник", – ідеться в публікації пресслужби Зеленського.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Візит у Запорізьку область став для Зеленського другим виїздом за межі Київської області від початку відкритого вторгнення Росії. Першим регіоном, який відвідав президент, стала 29 травня Харківська область.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого російська армія захопила частину Запорізької області, зокрема такі великі міста, як Бердянськ і Мелітополь.

За даними голови Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, станом на 5 червня російські окупанти захопили майже 60% території регіону.