Підрив Каховської ГЕС. Молдова планує скерувати своїх рятувальників на допомогу Україні

Речан повідомив, що Кишинів готує для України спецобладнання
Фото: Dorin Recean / Facebook

Молдова формує місію підтримки України після руйнування Росією Каховської ГЕС. Про це 8 червня заявив прем'єр-міністр Дорін Речан, повідомляє NewsMaker.

За його словами, Молдова готується скерувати до Херсонської області, яка постраждала від затоплення, команду фахівців із надзвичайних ситуацій.

"Пожежники й рятувальники готують команду, яка вирушить туди і допоможе українській стороні з обладнанням та, імовірно, візьме участь у рятувальних операціях", – сказав він.

Станом на 8 червня гуманітарну допомогу Україні в ліквідації наслідків підриву російськими окупантами Каховської ГЕС надали сім країн – Польща, Австрія, Чехія, Німеччина, Швейцарія, Норвегія та Фінляндія. Про це повідомила директорка департаменту економічної дипломатії МЗС України, спецпредставниця з питань гуманітарної та санкційної політики Олександра Василенко.

Водночас видання "Букви" до заяви Молдови звернуло увагу на те, що жоден з урядів не запропонував скерувати фахівців для допомоги українському населенню.

Контекст:

Уранці 6 червня оперативне командування "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", унаслідок підриву машинного залу зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю, відновити її неможливо. За даними Херсонської обладміністрації, унаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів. У Херсонській області оголосили евакуацію.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що підрив дамби Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. Він заявив, що, за даними української розвідки, підрив був навмисний, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки.

Збитки екології від руйнування Каховської ГЕС уже зараз сягають понад 46 млрд грн, заявив 7 червня міністр захисту довкілля і природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Увечері 8 червня рівень води в Каховському водосховищі знизився до позначки 12,5 м, що нижче за "мертву" точку 12,7 м, коли не можна робити водозабір у населені пункти і для Запорізької АЕС, повідомив гендиректор держкомпанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Унаслідок повені загинуло щонайменше вісім жителів окупованої Росією частини Херсонської області.