Пелосі: Зеленський надихнув Конгрес своїм виступом

Під час виступу у Конгресі США Зеленський назвав першою перемогою у боротьбі проти російської агресії відсутність страху перед окупантами
Фото: Nancy Pelosi / Twitter

Учорашній виступ президента України Володимира Зеленського надихнув членів Конгресу США. Про це 22 грудня у Twitter написала спікерка Палати представників Ненсі Пелосі.

"Учора ввечері Володимир Зеленський виступив зі зверненням до Конгресу про рішучість українського народу і надихнув нас своїм посланням про єдність, мужність і стійкість перед російською агресією", – зазначила Пелосі.

Вона також наголосила, що захищаючи свою демократію, українці "борються за демократію скрізь".

Контекст:

Зеленський прибув до Вашингтона 21 грудня військовим літаком США. Його візит супроводжувався посиленими заходами безпеки, щоб Росія не змогла зашкодити.

У Білому домі Зеленський провів зустріч із президентом США Джо Байденом. Перед початком переговорів Байден заявив про підтримку України США й союзниками. Президент США заявив, що "чекає на можливість підписати закон, який передбачає допомогу Україні на $45 млрд".

Під час виступу в Конгресі США Зеленський назвав першою перемогою у боротьбі проти російської агресії відсутність страху перед окупантами. Він зазначив, що Росія знайшла собі союзника – Іран, і закликав зупинити їх зараз на території України.

Зеленський також закликав Конгрес США нарощувати допомогу Україні та наголосив, що фінансова підтримка України – це не благодійність, а інвестиції у глобальну безпеку та демократію.

Наприкінці виступу президент передав Конгресу бойовий прапор України з Бахмута, Зеленському у відповідь подарували прапор США.

Поїздка до США 21 грудня – перший закордонний візит Зеленського після початку повномасштабного російського вторгнення. У Білому домі говорили, що Байден запросив Зеленського до США, тому що війна, що розв'язана Росією в Україні, "вступила в нову стадію".