Піонтковський: Наразі міжнародні позиції України дуже тверді. На мапі з'явилася нова велика держава

Піонтковський: Провідними країнами-переможницями, безумовно, будуть Україна і Великобританія
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Успішне протистояння російській агресії дало змогу Україні суттєво зміцнити свої міжнародні позиції. Про це в інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман заявив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський, який живе у США.

"Найавторитетніший міжнародний аналітик [колишній держсекретар США Генрі] Кіссінджер дуже грамотно сформулював основну подію 2022 року: на мапі світу з'явилася нова велика держава, держава – переможниця в четвертій світовій війні. Провідними країнами-переможницями, безумовно, будуть Україна, Великобританія (згадаймо визначну роль [експрем'єра Великобританії] Бориса Джонсона у боротьбі, яка точилася у Сполучених Штатах). В адміністрації [президента США Джо] Байдена  два погляди постійно змагаються: перемога України і не дати Україні програти. Перемогла все-таки перша. Нині це написано в усіх програмних документах. І в цьому велика заслуга Бориса Джонсона", – підкреслив Піонтковський.

Він зазначив, що у Великобританії не було "жодних вагань" щодо підтримки України у війні проти Росії.

"Там тричі змінювалися прем'єри – і нічого. Безоглядна підтримка в них. Тому що вони відчували свою історичну молодість. Україна-2022 для них – Британія-1940, яка бореться віч-на-віч із [лідером нацистської Німеччини Адольфом] Гітлером. Безкомпромісно... Тепер ви здобули ще одного такого союзника – Німеччину. Увесь політичний клас Німеччини визнав свою відповідальність за роки політики "Путін ферштейн". І [президент Німеччини Франк-Вальтер] Штайнмаєр прямо сказав: ми майже породили це чудовисько своєю політикою. Це той самий Штайнмаєр, ім'я якого стало прозивним в Україні. "Формула Штайнмаєра" – квінтесенція плазування перед агресором. Тож зараз міжнародні позиції України дуже тверді. На мапі з'явилася нова велика держава", – резюмував Піонтковський.

Піонтковський: Пригожин амбіційніший за Кадирова. Він замислюється про майбутній поділ трильйонної власності, яка стане безхазяйною після падіння путінської верхівки. Читайте повний текст інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" й "денацифікації" України. Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

На початку квітня окупантів вигнали з північних областей України, бої тривають на сході та півдні країни.

Останніми тижнями окупанти атакують переважно на бахмутському й авдіївському напрямках.

28 грудня президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ деокупували вже понад 1800 міст і сіл.