Після атаки по Києву іранськими дронами-камікадзе журналісти помітили рух у посольстві Ірану в Україні

Кількість іранських дипломатів Україна скоротила у вересні
Фото: bykvu.com
17 жовтня співробітники охорони посольства Ірану в Україні повідомили "Буквам", що спостерігали, як сьогодні центром Києва летіли іранські дрони-камікадзе і як по цих безпілотниках стріляли.

"На подвір'я посольства Ірану заїжджало авто. Один із працівників установи, якого зустріли біля входу, відмовився від коментарів і спішно намагався потрапити всередину, комусь телефонуючи", – написало видання.

Журналістам охорона посольства розповіла, що в будівлі нібито залишилася лише "обслуга", а рядові співробітники, які мають дипломатичний статус, тривалий час не з'являються і, можливо, покинули Україну.

"Попри обурення в соцмережах, біля посольства не було жодних мітингів", – підкреслили "Букви".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

У вересні, коли російські окупанти почали застосовувати проти України іранські дрони-камікадзе, МЗС України вирішило позбавити акредитації посла Ірану та скоротити штат посольства Ірану в Києві.

Тоді іранські дипломати заявляли, що рішення МЗС України ґрунтується на "непідтверджених повідомленнях" і стало "результатом галасу" в ЗМІ "з боку іноземних сторін".

На той момент уже було підтверджено застосування Росією проти України щонайменше двох видів безпілотників дронів-камікадзе Shahed-136 (Росія перефарбовує їх і пише на них "Герань-2") і багатоцільових БПЛА Mohajer-6.

17 жовтня представник Ірану повторив, що його країна нібито не постачає дронів-камікадзе Росії.

Контекст:

17 жовтня мер Києва Віталій Кличко повідомив, що цього дня окупанти випустили по столиці 28 дронів, більшу частину збили сили протиповітряної оборони.

Унаслідок цього один із дронів улучив у житловий будинок, він частково зруйнований. Загинули чотири особи, завали ще розбирають.

Українські військовослужбовці, за оцінкою секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова, збивають до 90% дронів-камікадзе Shahed-136, якими Росія атакує українські міста.