"Питання тільки часу і черговості". Данілов заявив, що Зеленський поставив ЗСУ завдання звільнити всю територію України

Верховний головнокомандувач ставить завдання, щоб усі території України було звільнено від агресора, зазначив Данілов
Фото: rnbo.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський поставив завдання Збройним силам України звільнити всю територію країни від російських окупантів.

Про це 12 липня в ефірі "Радіо Свобода", відеозапис якого опублікували в YouTube ЗМІ, сказав секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов.

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю британській газеті The Times 10 липня заявив, що Україна готується відвоювати у Росії окуповані прибережні райони, які мають життєво важливе значення для економіки країни. За його словами, Зеленський доручив найвищому військовому керівництву країни розробити відповідні плани.

"Мова не тільки про Херсонську область, а про деокупацію всієї країни. І коли президент ставить завдання нашим військовим, то має на увазі всю Україну. Звичайно, ми не можемо одномоментно звільнити всі території, але верховний головнокомандувач ставить завдання, щоб усі наші території було звільнено від агресора. Питання тільки часу і черговості", – зазначив Данілов.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Херсонської, Харківської, Запорізької, Одеської, Донецької і Луганської областей. Окупаційна влада заявила, що готує у Херсонській області "референдум" про приєднання до Росії. За даними ЗСУ, він може відбутися 11 вересня. В інших областях на тимчасово захоплених територіях "референдуми" також можуть спробувати організувати в цю дату.

Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військові перейшли у контрнаступ на півдні. 4 липня ЗСУ заявили, що українські сили "повільно, але впевнено" просуваються на півдні.

Звільнення Херсона Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні. "Південь ми нікому не віддамо, все своє повернемо, і море буде українським та безпечним", – заявив він 19 червня. Жителів Херсонської області українська влада неодноразово закликала виїхати з тимчасово окупованих територій або підготувати укриття напередодні контрнаступу ЗСУ.

30 червня, після втечі російських військ з острова Зміїний, Одеську область оголосли повністю деокупованою. Загалом на території України, за даними Офісу президента станом на 5 липня, ЗСУ деокупували 1028 населених пунктів.