Північна Македонія підтримала створення спецтрибуналу для РФ – МЗС України

Підтримка спеціального трибуналу для РФ "і далі набирає обертів", зазначив Кулеба
Фото: EPA
Створення спецтрибуналу для РФ щодо злочину агресії проти України підтримує уже 36 країн.

Про це 28 квітня у Twitter повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Північна Македонія стала 36-ю країною, яка приєдналася до коаліції зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, – написав міністр. – Я вдячний нашим македонським друзям за те, що вони приєдналися до нашої боротьби за справедливість. Підтримка спеціального трибуналу і далі набирає обертів".

Напередодні, 27 квітня, Кулеба повідомляв, що до коаліції країн, які підтримують створення спецтрибуналу для РФ щодо злочину агресії проти України, приєдналася Молдова.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей.

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд й інші такі інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії вже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО й ОБСЄ, а також окремі країни (наприклад, Франція, Німеччина і Латвія).

2 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що міжнародний центр з розслідування злочину агресії РФ проти України працюватиме в Гаазі, і наголосила, що цю роботу запустять дуже швидко. У ній братимуть участь європейське агентство Євроюст, Україна, Нідерланди й партнери з Об'єднаної слідчої групи, яка розслідувала катастрофу рейсу МН17.