"Почнуться незворотні процеси". Подоляк пояснив, як війна може закінчитися раніше, ніж ЗСУ звільнять усі території

Подоляк спрогнозував можливий сценарій закінчення війни
Фото: podolyak_mykhailo / Instagram
Війна з Росією може закінчитися раніше, ніж ЗСУ звільнять усі окуповані території у військовий спосіб, вважає радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. Про це він сказав в ефірі телемарафону 17 листопада, відео опублікувало ТСН.

Подоляк прокоментував заяву голови Об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі про те, що ймовірність української воєнної перемоги найближчим часом "невелика з військової точки зору", але може бути політичне рішення, за якого росіяни підуть із захоплених ними районів.

Подоляк наголосив, що Україна в будь-якому разі ефективно просуватиметься на фронті.

"Чи можлива повністю 100-відсоткова воєнна перемога? Можливо, буде виглядати трішки інакше. Наприклад, ми просунемося в Луганській чи Донецькій області, чи впаде велике місто, яке вісім років було окуповане РФ, наприклад Луганськ. Після цього почнуться незворотні процеси – і в політичних елітах РФ, і в суспільстві. І таким чином війна може закінчитися раніше, ніж ми військовим шляхом будемо все звільняти. Тому що його буде звільнено по факту того, що Росія програла війну", – пояснив Подоляк.

Він нагадав, що 24 лютого, на момент початку російського вторгнення, на Заході вважали ймовірність того, що Україна вистоїть, рівною 0%.

"Зараз закінчилися дев'ять місяців цієї війни і Україна знаходиться у фазі контрнаступу, ефективного просування по деокупації своєї території. Тому мені видається, що це просто такий дискусійний майданчик, де можна казати – "малоймовірно", "велика ймовірність" тієї чи іншої події. Але події – це конкретні дії на лінії фронту і це конкретне постачання військових спроможностей", – наголосив радник глави ОП.

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації" України.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

У квітні росіян вигнали з північних областей. Наприкінці серпня – на початку вересня українські військові розпочали контрнаступ на півдні та сході країни. Звільнено тисячі квадратних кілометрів території України, зокрема єдиний захоплений окупантами з 24 лютого обласний центр – Херсон.

Під тимчасовою російською окупацією наразі частина Херсонської, Миколаївської (Кінбурнська коса), Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей, а також Автономна Республіка Крим (із 2014 року).