Подоляк назвав причину вбивства агента ГУР, який допоміг зірвати плани РФ із захоплення Києва

Подоляк про Кірєєва: Він не був агентом Росії
Фото: president.gov.ua
Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк пояснює поганою координацією між силовими відомствами вбивство в березні 2022 року Дениса Кірєєва – банкіра, який був на переговорах між Україною і Росією на початку повномасштабної війни і співпрацював із Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Про це Подоляк розповів в інтерв'ю Delfi, яке вийшло 17 січня.

За словами речника, Кірєєв не був членом української делегації на переговорах.

"Офіційно шестеро членів у делегації, він до них не мав стосунку", – зазначив Подоляк, який входив у склад делегації.

За його словами, Кірєєв консультував українську сторону щодо військових питань.

"Він, грубо кажучи, за одним із напрямів – за напрямом, що стосується воєнних зіткнень як таких. Він консультував у цьому напрямі. Він не був членом делегації. Його вбивство пов'язане... Він мав стосунок до Головного управління розвідки, а його вбивство було пов'язане із внутрішнім... Це ж перші дні війни були, це було пов'язано з тим, що не було єдиної координації між силовими структурами. І там були деякі претензії до нього з одного боку, з іншого не встигли ці претензії врегулювати в діалоговому форматі, це не пов'язано з роботою делегації й перемовним процесом. Ось причина", – сказав він.

Подоляк наголосив, що вбивство Кірєєва не пов'язане з роботою делегації України на переговорах й із самим перемовним процесом.

"Він не був агентом Росії, – додав радник глави ОП. – Росія спробувала потім, звісно, подати, що "дивіться..." – ну, Росія ж завжди любить створити відчуття двоїстості, недосказаності, і Росія долучилася до цієї теми: "Дивіться, у нас там є свої агенти, ми якось намагаємося впливати", – з огляду на те, що в Україні конспірологічні теми люблять обговорювати. Але насправді делегацію дуже скрупульозно дібрали, жодних проросійських, м'яко кажучи, настроїв не було".

Контекст:

Кірєєв був на переговорах делегацій України та Росії в Гомельській області 28 лютого 2022 року. Офіс президента не вказав його імені у списку учасників делегації, проте на опублікованих російським агентством ТАСС і білоруським БЕЛТА фото його можна помітити з боку української делегації.

5 березня "Українська правда", посилаючись на джерела, написала, що Кірєєва застрелили під час затримання співробітники СБУ. За словами співрозмовників видання, у спецслужби "були чіткі дані щодо державної зради Кірєєва, зокрема телефонні переговори".

Увечері 5 березня Головне управління розвідки Міноборони заявило у Facebook, що Кірєєв був розвідником і загинув під час виконання спецзавдання. "Герої не гинуть! Вони живуть, поки ми про них пам'ятаємо", – зазначила пресслужба ГУР у цьому пості.

18 січня 2023 року вийшла стаття The Wall Street Journal про Кірєєва. У ній, зокрема, наводять коментар начальника ГУР Кирила Буданова про роль Кірєєва у відбитті російської агресії. Він, за словами Буданова, допоміг зірвати плани Росії щодо захоплення Києва.