Подоляк розповів, скільки Україні потрібно систем Patriot, щоб захистити всю країну

За словами Подоляка, нова стратегія ворога не працює в Києві, де вже вибудовано багаторівневу систему ППО
Фото: Михаил Подоляк / Facebook

Україні потрібно 10–12 систем Patriot або схожих на них, щоб захистити всю країну від ракетних загроз із боку країни-агресора РФ. Про це в опублікованому 27 липня інтерв'ю The Guardian заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він сказав, що "тактика Росії зрозуміла: вони використовують масовані атаки безпілотників, щоб перевантажити наші системи протиповітряної оборони, а потім паралельно в них з'являється можливість використовувати балістичні ракети для атак на об'єкти інфраструктури". 

За його словами, ця стратегія ворога не працює в Києві, де вже вибудовано багаторівневу систему ППО з використанням систем, які надав Захід. Проте в інших регіонах України, зокрема в південних областях, окупанти ще користуються недосконалістю системи протиповітряної оборони.

Подоляк пояснив, що Україні "бракує сучасних зенітних комплексів, як-от Patriot, котрі здатні уражати російські ракети останнього покоління, такі як "Онікс" і "Кинджал". Дефіцит цих систем означає, що ми не можемо прикрити всі регіони країни".

Він також додав, що нещодавні удари по Одесі продемонстрували, що посилення ППО України є правильним рішенням як з економічного, так і з морального погляду, оскільки "відновити все це потім буде набагато дорожче, ніж надати систему Patriot для захисту півдня".

В Україні на бойовому чергуванні зараз є два дивізіони Patriot, які надали США, Нідерланди і Німеччина. Перший ЗРК заступив на чергування у квітні.

Президент України Володимир Зеленський заявляв у березні, що Україні потрібно 20 систем Patriot, але їх може бути недостатньо для протистояння російській агресії.

2 червня Зеленський повідомив, що створення "коаліції Patriot" обговорюють із Німеччиною, Данією й Нідерландами, але до неї можуть приєднатися і країни, які не мають такої ППО.

Виробник Patriot пообіцяв передати Україні додаткові п'ять систем. Також нові установки Україні має намір надати Німеччина.

Контекст:

Після 17 липня, коли Росія відмовилася від продовження "зернової ініціативи", вона кілька днів поспіль завдавала ударів по південних регіонах України, атакувала портову й логістичну інфраструктуру.

19 липня Зеленський говорив, що якби Україна мала додаткові системи ППО SAMP-T або Patriot, вони б захистили інфраструктуру Одеси.

У ніч на 23 липня стався наймасштабніший обстріл Одеси. У МВС повідомляли того самого дня, що загинула одна й постраждало 22 людини, з них четверо – діти. Пошкоджено 61 будівлю28 пам'яток об'єктів культурної спадщини, зокрема Спасо-Преображенський собор. За даними міськради Одеси, він може обвалитися.

27 липня стало відомо, що виявили тіло ще однієї загиблої внаслідок атаки 23 липня. Тіло жінки знайшли в нежитловій прибудові біля зруйнованого приватного будинку на вулиці Парковій. Її особу встановлюють.