Подоляк: Україна попереджала світ, що Росія готує техногенну катастрофу. У відповідь – тиша

Подоляк нагадав світовій спільноті, що після попереджень України про підготовку окупантами підриву Каховської ГЕС жодної реакції не було
Фото: president.gov.ua
Україна ще в жовтні 2022 року попереджала світову спільноту про те, що російські окупанти готують підрив Каховської ГЕС, але жодної реакції не було. Про це заявив 7 червня у Twitter радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Жовтень 2022-го. Україна попереджає світ про те, що Росія готує техногенну катастрофу. Заміновано шлюзи дамби. У відповідь… тиша. Ані занепокоєння, ані застережень", – нагадав радник глави ОП.

У червні 2023 року, констатував він, Росія підірвала Каховську ГЕС.

"Може, час починати робити висновки? І може, час усвідомити, хто, коли, чому і як планував "підрив ГЕС"?" – написав Подоляк.

Радник глави ОП процитував свій пост у Twitter від 20 жовтня 2022 року, у якому попереджав, що Росія готує техногенну катастрофу з підривом Каховської ГЕС зокрема для зриву наступу ЗСУ в  Херсонській області.

"Справжній "план [тодішнього командувача російських військ у війні проти України Сергія] Суровікіна" щодо Каховської ГЕС: 1. Мінування дамби і трансформаторів. 2. Примусовий вивіз українців, переселення нелояльного населення до Росії. 3. Затоплення території, щоб зупинити контрнаступ України й перекрити власний відступ. Росія готує техногенну катастрофу", писав у жовтні Подоляк.

Контекст:

Уранці 6 червня оперативне командування "Південь" сил оборони України повідомило про підрив росіянами Каховської ГЕС. За даними "Укргідроенерго", унаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС зруйновано повністю і її неможливо відновити.

За даними Херсонської обладміністрації, унаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено приблизно 80 населених пунктів. У Херсонській області оголошено евакуацію.

Рівень води в Каховському водосховищі падає майже на 15 см/год, заявляв голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. В "Укргідроенерго" прогнозують, що Каховське водосховище спрацюється (тобто вода в ньому опуститься до рівня природного русла Дніпра) протягом чотирьох днів.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що підрив дамби Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років. За інформацією Офісу президента, унаслідок вибуху у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

У Херсонській ОВА вранці 7 червня заявили, що інтенсивність підтоплення спадає, але вода ще прибуватиме. Затоплено 1852 будинки на правобережній частині області. Евакуйовано 1457 людей.

У Каховському водосховищі 7 червня зафіксували масову загибель риби. За прогнозом Мінагрополітики України, окрім рибного господарства, серйозно постраждає землеробство в регіоні – поля на півдні України вже 2024 року можуть перетворитися на пустелю через руйнування системи зрошення.