Подоляк: Воювати ми будемо до останнього росіянина на території України

Подоляк переконаний, що війна закінчиться перемогою України
Фото: president.gov.ua

Війна, розв'язана Росією, закінчиться перемогою України під управлінням президента Володимира Зеленського, заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю "BBC News Україна", яке опублікували 9 серпня.

Подоляк нагадав, що під час воєнного стану вибори в Україні не можна проводити. Радник глави ОП не погодився з російським наративом, який навів журналіст "BBC News Україна", про те, що Україна "воюватиме до останнього українця".

"Я думаю, воювати ми будемо до останнього росіянина на території України", – наголосив він.

Відповідаючи на запитання, чи зможе Зеленський, якщо такий вибір диктуватиме ситуація, взяти на себе відповідальність, підписавши акт про закінчення війни не на умовах України, Подоляк запевнив, що такого вибору точно не буде.

Радник глави ОП назвав українського лідера "абсолютно відповідальною особою" і запевнив, що Зеленський "буде до кінця ефективно керувати системою оборони України".

Він додав, що керівництво України намагатиметься мінімізувати будь-які втрати живої сили з українського боку завдяки ефективній роботі з партнерами країни для того, щоб "механізувати війну" – щоб було більше зброї і менше людських втрат.

Подоляк зазначив, що для України не має значення, хто керуватиме Росією на момент закінчення війни.

"У них уся політична еліта знаходиться у трохи неадекватному пропагандистському стані і немає різниці, хто з них буде наступником", – пояснив він.

Радник глави ОП вважає, що щойно Росія зазнає низки суттєвих тактичних поразок на полі бою, в РФ почнуться "конфліктні внутрішньоелітні процеси", які зможуть призвести до іншої конфігурації влади.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. В лютому – березні відбулося чотири очні раунди (останній  29 березня у Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті.

Перемовний процес припинили, бо з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли в глухий кут" не з провини Києва.

У Кремлі неодноразово вимагали капітуляції України та прийняття умов РФ. Путін заявив 7 липня, що РФ, "по суті, всерйоз поки нічого не починала" у війні проти України, але не відмовляється і від мирних перемовин.

Президент України Володимир Зеленський наприкінці червня говорив, що час для переговорів України з Росією ще не настав, Україна вступить у них, коли забезпечить собі "сильну позицію". У липні Зеленський заявив, що українці після всіх трагедій за час війни не налаштовані на перемовини з Росією. За його словами, "суспільство вважає, що спочатку мають звільнити всі території, а потім уже можна буде домовлятися".

Наприкінці липня президент України висловив думку, що участь Путіна в переговорах неможлива. "На сьогодні мені здається, єдина можлива модель – щоб говорити з кимось іншим, а не із сучасним лідером РФ", наголосив Зеленський.