Політолог Яхно: Уже й до Кремля дійшло, що перетворити слабкість України у 2014 році на стратегічну перемогу не вдасться

Олеся Яхно: Як і слід було очікувати, усі учасники "нормандської четвірки", крім Росії, готові до зустрічі
Фото: Olesya Yakhno-Belkovskaya / Facebook

Росії час думати про те, як вийти з Донбасу та Криму з найменшими втратами, уважає політолог Олеся Яхно.

Президент Росії Володимир Путін потрапив у безвихідь на Донбасі, і затягування часу не допомогло РФ отримати стратегічної перемоги в Україні. Таку думку висловила політолог Олеся Яхно на своїй сторінці у Facebook.

"Як і слід було очікувати, усі учасники "нормандської четвірки", крім Росії, готові до зустрічі на рівні лідерів. Спочатку Путін затягував цей процес у надії на пакт із президентом США Дональдом Трампом і "гібридизацію" Європи (через втручання у виборчі процеси). Тепер Путін затягує процес через вибори у 2018 році", – розповіла вона.

Водночас політолог зазначила, що російська влада вже почала розуміти, що програла.

"Напевно, вже навіть і до Кремля дійшло, що перетворити тактичну перевагу Росії і слабість України у 2014 році на стратегічну перемогу російської влади не вдасться. Час думати про те, як вийти з Донбасу та Криму з найменшими втратами для РФ", – підкреслила Яхно.

Сьогодні в Берліні закінчилися переговори в нормандському форматі на рівні заступників міністрів закордонних справ країн нормандського формату.

За словами глави української делегації на переговорах у нормандському форматі Вадима Пристайка, основний меседж української сторони полягав у тому, що треба насамперед припинити стріляти.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Глави держав нормандського формату (Україна, Росія, Франція, Німеччина) зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.