У Берліні закінчилися переговори в нормандському форматі

Переговори проходили на віллі Борзиг у Берліні
Фото: Andrij Melnyk / Twitter

Сьогодні у столиці Німеччини проходили переговори заступників міністрів закордонних справ України, Росії, Франції та Німеччини.

У Берліні завершилися переговори заступників міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки", про це у своєму Twitter повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

"Нормандські переговори в Берліні завершилися", – написав посол.

Основним завданням зустрічі було заслухати доповіді про діяльність чотирьох робочих підгруп тристоронньої контактної групи мінських переговорів, повідомив за підсумками переговорів заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, пише агентство "Укрінформ". Керівники груп і спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік також узяли участь у переговорах.

За словами Пристайка, основний меседж української сторони полягав у тому, що треба передусім припинити стріляти. "Це наша принципова позиція", – підкреслив він. Пристайко додав, що французькі та німецькі партнери в деяких моментах намагаються підштовхнути Україну до виконання певних речей, які не стоять на перших місцях у нашому списку завдань".

Дипломат уважає, що найреальніше зараз розраховувати на прогрес у питанні обміну заручниками. За його словами, до верифікації існувала певна недовіра, але тепер "ми вважаємо, що ця робота дасть змогу зняти всі останні перепони для обміну "всіх на всіх".

Остання зустріч у нормандському форматі – на рівні політичних радників – відбулася 24 березня 2017 року в Парижі. Росії на ній не було.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.