Полторак повідомив, що Міноборони вже підготувало органи військового управління, які будуть працювати на Донбасі після завершення АТО

Полторак зазначив, що чисельність українських сил на Донбасі залежатиме від ситуації в зоні конфлікту
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Міністр оборони України Степан Полторак підтвердив, що 30 квітня на Донбасі завершать антитерористичну операцію і розпочнуть операцію Об'єднаних сил.

Міністерство оборони України вже підготувало органи військового управління, які будуть працювати на Донбасі після завершення антитерористичної операції, сказав глава відомства Степан Полторак в інтерв'ю "BBC Україна".

Він підтвердив, що операцію Об'єднаних сил розпочнуть 30 квітня.

"Були проведені навчання, і буквально під час розмови з вами (інтерв'ю записували 21 квітня.  – "ГОРДОН") здійснюється передислокація органів військового управління, заміна частин і підрозділів, реструктуризація військових частин і їх заміна", – розповів Полторак.

Він додав, що командувач Об'єднаних сил буде керувати підготовкою всіх сил оборони.

Міністр зазначив, що чисельність українських сил на Донбасі залежатиме від ситуації в зоні конфлікту.

"Якщо на першому етапі це буде операція зі стабілізації ситуації, то, на мою думку, буде достатня і та кількість, яка сьогодні є. Якщо буде ситуація ускладнюватися або буде ухвалене рішення про звільнення території – тоді, звичайно, і кількість особового складу необхідно буде збільшувати", – повідомив він.

На думку Полторака, із початком операції Об'єднаних сил цивільним у зоні конфлікту стане легше, оскільки вони будуть чітко розуміти, від кого залежать рішення.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. 14 квітня президент України підписав указ про початок антитерористичної операції. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

20 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", який Верховна Рада ухвалила 18 січня. Згідно із законом, антитерористичну операцію на Донбасі змінили на операцію Об'єднаних сил. 16 березня Порошенко призначив 47-річного генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем ОС.

13 квітня Порошенко повідомив, що АТО завершиться 30 квітня.