Понад 300 людей вважають зниклими безвісти на Донбасі – Ірина Геращенко

Геращенко повідомила, що РФ досі не відреагувала на пропозицію України про обмін утримуваними особами на Донбасі

Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Процес ведення тристороннього пошуку зниклих безвісти на Донбасі заблоковано, заявила представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Наразі понад 300 осіб вважають зниклими безвісти на Донбасі. Про це сказала представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання конфлікту на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час круглого столу в Королівському інституті міжнародних справ Четем Хаус, повідомила прес-служба Ради 10 травня.

Вона додала, що у ТКГ питання введення тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти на Донбасі за участю Червоного Хреста залишається заблокованим.

Геращенко також заявила, що ініціатива української сторони про передання в межах гуманітарної підгрупи 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, для звільнення політв'язнів Кремля досі залишається без відповіді.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

За даними Організації Об'єднаних Націй, від початку протистояння і до 15 травня 2017 року було вбито щонайменше 10 090 осіб.

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста в Україні станом на серпень 2017 року було відкрито 640 справ щодо зниклих безвісти осіб на Донбасі. За приблизними підрахунками МКЧХ, кількість зниклих людей – від 1 тис. до 1,5 тис.