У ГПУ уточнили, що Україна обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників

Україна не обмінювала затриманих громадян інших держав
Фото: Телеканал "Прямий" / Twitter

Заступник генпрокурора Анжела Стрижевська повідомила, що одна жінка відмовилася повертатися на підконтрольну Україні територію, тому що в Донецьку залишилася її сім'я.

Під час обміну утримуваними особами на підконтрольну українській владі територію повернулося 73 українські заручники, Україна передала бойовикам 233 затриманих, повідомила заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська.

Заяву Стрижевської опублікувала прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган у Facebook.

"Із тих, кого ми забрали з непідконтрольної території, одна жінка відмовилася повертатися на підконтрольну Україні територію, сказала, що має проукраїнську позицію, але її сім'я в Донецьку, тому вона залишається. 26 осіб відмовилися їхати в ОРДО і ОРЛО вже під час безпосереднього обміну", – заявила вона.

Стрижевська наголосила, що українська сторона не обмінювала громадян РФ і громадян інших держав, дотримуючись міжнародних норм. Вона додала, що Україна діяла відповідно до домовленостей у межах Мінських угод.

Заступник генпрокурора підкреслила, що Україна готова до продовження роботи для звільнення всіх українців, яких незаконно утримують на окупованих територіях України і РФ.

Обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками "ЛДНР" проходив у контрольному пункті в'їзду-виїзду "Майорське" поблизу окупованої Горлівки Донецької області.

Планували, що українська сторона передасть бойовикам 306 осіб, а бойовики відпустять 74.

Президент України Петро Порошенко прибув на Донбас, щоб особисто зустріти звільнених українців.

Серед заручників, які вийшли на свободу, – ультрас луганської "Зорі" Владислав Овчаренко й Артем Ахмєров, блогер Едуард Неделяєв, учений-релігієзнавець Ігор Козловський, українські військові Валентин Богдан і Олексій Кириченко, якого бойовики утримували з вересня 2014 року.

Активісти закликали зустріти звільнених українців в аеропорту Бориспіль. Спецрейс зі звільненими заручниками має прибути приблизно о 21.00.