Порошенко: Навіть під час війни ми маємо ухвалити призначення цивільного міністра оборони

Порошенко розповів, що законопроект про нацбезпеку розробляли багато місяців у тісній координації з нашими партнерами по НАТО
Фото: president.gov.ua

Україна має провести низку реформ, щоб перейти на стандарти НАТО, сказав президент Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко заявив під час прес-конференції, що підтримує призначення цивільного міністра оборони, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

Порошенко нагадав, що сьогодні подав у Верховну Раду законопроект про національну безпеку України.

"Його розробляли багато місяців у тісній координації з нашими партнерами по НАТО. Він передбачає перехід нашого сектору безпеки на стандарти НАТО, впровадження демократичного цивільного контролю за армією, правоохоронними органами, спецслужбами. Я дуже довго вагався, але вирішив, що навіть під час війни ми маємо ухвалити призначення цивільного міністра оборони, розділити позицію головнокомандувача і начальника Генштабу, провести низку величезних реформ, щоб перевести країну на стандарти НАТО", – заявив президент.

17 січня члени Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) обговорили і підтримали проект закону "Про національну безпеку України". Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що закон має узагальнити і звести до єдиного знаменника всі вже проведені та заплановані реформи сектору безпеки і оборони України, "а також об'єднати в собі не тільки базові основи національної безпеки, але і питання демократичного цивільного контролю та основи планування в цих сферах".

5 лютого Порошенко схвалив рішення РНБО про внесення до Верховної Ради законопроекту про нацбезпеку. Сьогодні документ з'явився на сайті українського парламенту.

Норма про призначення в Україні громадянського міністра оборони передбачена у Стратегічному оборонному бюлетені. Цей документ було введено в дію указом президента у травні 2016 року.

Чинний глава оборонного відомства України Степан Полторак не відкидав виходу на пенсію для призначення його цивільним міністром оборони.