Порошенко закликав відправити на Донбас "класичну миротворчу місію" ООН

Порошенко заявив, що миротворці мусять мати доступ до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону
Фото: president.gov.ua

Україна розраховує на підтримку світової спільноти в питанні введення на Донбас миротворчої місії, мандат якої розповсюджувався б на всю окуповану територію. Про це заявив у Португалії український президент Петро Порошенко.

Україна сподівається, що міжнародні структури, включно з Організацію Об'єднаних Націй, сприятимуть відправленню "класичної" миротворчої місії на тимчасово окуповані території сходу країни. Про це заявив український президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з президентом Португалії Марселу Ребелу ді Соза в Лісабоні, повідомляє прес-служба глави Української держави.

"Хотів висловити надію, що наша ефективна співпраця зможе допомогти провести рішення про запровадження класичної миротворчої місії Ради Безпеки ООН, мандат якої буде розповсюджуватися на всю окуповану територію. Ми будемо мати ефективні засоби для того, щоб принести мир на українську землю, а миротворці будуть мати доступ до неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону", – сказав Порошенко.

Він підкреслив важливість співпраці між Україною і Португалією в цьому питанні і наголосив на "дуже професійній, розумній, виваженій та відповідальній позиції" генерального секретаря ООН, колишнього прем'єр-міністра Португалії Антоніу Гутерріша.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь розв'язанню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська було розміщено на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях".

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін погодився, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона має охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

Однак 22 вересня спікер МЗС РФ Марія Захарова сказала, що Росія згодна на розміщення миротворчої місії ООН тільки на лінії зіткнення, а не на всій території Донбасу.

Порошенко на зустрічі з Гутеррішем 21 вересня заявив, що тільки місія "зі всеосяжним мандатом" може сприяти відновленню миру на Донбасі.

28 жовтня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер назвав критично важливим передання українсько-російського кордону в зоні АТО під контроль миротворців.

31 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що миротворці ООН, про яких говорив Волкер, стануть "окупаційними силами".

10 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що розроблення проекту резолюції щодо миротворчої місії ООН на Донбасі на завершальній стадії.