Амбасадорка США в ООН: Американських військ в Україні не буде. Інші країни НАТО можуть самі вирішити, чи хочуть вони ввести війська

Лінда Томас-Грінфілд: Ми не хочемо, щоб це переросло у війну зі Сполученими Штатами
Фото: EPA

Президент США Джо Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати не розміщуватимуть американські війська в Україні, але інші країни НАТО можуть ухвалити таке рішення. Про це сказала амбасадорка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд в інтерв'ю CNN. Текстову версію бесіди опубліковано 20 березня на сайті дипломатичної місії США в ООН.

"Ми не хочемо, щоб це переросло у війну зі Сполученими Штатами. Але ми підтримаємо наших союзників по НАТО. У нас є війська, як ви знаєте, у країнах НАТО, і президент ясно дав зрозуміти, що у разі нападу на будь-яку з наших країн НАТО відповідно до ст. 5 ми підтримуватимемо ці країни і захищатимемо ці країни", – зазначила Томас-Грінфілд.

Журналіст Джейк Таппер уточнив, чи стосуватиметься таке рішення ситуації, якщо в Україну вирушать сили НАТО чи миротворча місія Альянсу, яка не міститиме американських військовослужбовців.

"Я не можу передбачити, які рішення будуть ухвалені на цій конференції НАТО (позачерговий саміт НАТО, присвячений російському вторгненню в Україну, має відбутися 24 березня. "ГОРДОН") і як НАТО відреагує на пропозицію Польщі. Що я можу сказати, то це те, що наразі американських військ в Україні не буде. Президент ясно сказав про це, а інші країни НАТО можуть вирішити, чи хочуть вони ввести війська на територію України. Це буде рішення, яке вони самі мають ухвалити", – відповіла амбасадорка США в ООН.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

15 березня під час візиту до Києва лідер керівної партії Польщі, віцепрем'єр Ярослав Качинський сказав, що в Україні необхідно розгорнути миротворчу та гуманітарну місію НАТО або інших організацій, яка була б "під збройним захистом". Політик сказав, що Україна зараз захищає всю "євро-американську цивілізацію", тому, на його думку, "необхідна готовність піти на очевидний ризик".

Проти цієї пропозиції 16 березня виступила Німеччина.

18 березня прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща на саміті НАТО все ж таки має намір офіційно запропонувати скерувати миротворчу місію Північноатлантичного альянсу в Україну.

У НАТО, куди входить 30 країн, зокрема Польща та Німеччина, неодноразово заявляли, що не збираються розміщувати свої військові сили в Україні. Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що пряма допомога Альянсу Україні спровокує Росію на ескалацію насильства.