"Потрібно діяти швидко". Польща передасть Україні легкі піхотні міномети і гранатомети

Моравецький: Ми бачимо посилення агресії та тиску з боку Росії
Фото: ЕРА
На тлі ймовірного нового вторгнення Росії в Україну Польща оголосила про намір передати українській армії легкі 60-міліметрові міномети LMP-2017 і гранатомети RPG-40. Про це 4 лютого повідомив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький, пише видання Polska Zbrojna.

"Ми бачимо посилення агресії та тиску з боку Росії. З українського боку ми бачимо рішучість захищатися, але й військової техніки бракує, тому треба діяти швидко", – сказав він.

Моравецький додав, що вже наступного тижня військова техніка поїде до України, щоб українці "не були беззахисними перед російською агресією".

Контекст:

27 січня Сейм Польщі (нижня палата парламенту) ухвалив звернення до країн НАТО та Євросоюзу із закликом про підтримку України та чітку реакцію на російську агресію.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Rzeczpospolita, опублікованому 1 лютого, говорив, що Україна на тлі ризику вторгнення РФ задоволена практичною підтримкою, яку одержує від Польщі у всіх галузях – від військової до політичної та економічної.

31 січня голова Бюро національної безпеки Польщі Павел Солох повідомив, що Польща ухвалила рішення передати Україні боєприпаси як оборонну допомогу.

Моравецький заявив на пресконференції у Києві 1 лютого, що Польща "готова передати Україні кілька десятків тисяч артилерійських снарядів та амуніції, комплекти протиповітряних ракет Grom, а також легкі міномети, розвідувальні дрони та іншу зброю оборонного характеру".

4 лютого Сенат Польщі (верхня палата парламенту) одностайно ухвалив постанову про підтримку України.