"Біжіть, поки є час". Радник мера Маріуполя заявив, що восени окупанти розпочнуть мобілізацію у місті

У Маріуполі небезпечно залишатися з багатьох причин, одна з них – примусова мобілізація, яку восени планують розпочати окупанти
Фото: EPA
В окупованому Маріуполі Донецької області восени очікують на тотальну мобілізацію, а коли розпочнеться контрнаступ ЗСУ, російські війська прикриватимуться мирним населенням. Тому радник мера Маріуполя Петро Андрющенко 11 липня в Telegram закликав містян за змоги виїжджати.

"На осінь окупаційна влада планує розпочати офіційну мобілізацію в Маріуполі. Усіх без виключення. І це не українська мобілізація, де потрібен досвід і військова спеціальність. Тут потрібне гарматне м'ясо. Тому біжіть, поки є час", – звернувся Андрющенко до містян.

Радник мера навів ще кілька причин, через які варто покинути місто найближчим часом. Серед них  ситуація з безпекою та прогнозоване зростання злочинності, відсутність медицини в Маріуполі, контрнаступ ЗСУ, під час якого окупанти використовуватимуть мирне населення як "живий щит", та важка зима з розбитою інфраструктурою у зруйнованих будинках.

"Другий тиждень, як окупанти відкрили канал евакуації у Запоріжжя. Так, вони прикривають власні військові маневри – ви самі бачите колони техніки, що рухаються через місто. Але поки є шлях – користуйтеся. Другої нагоди може не бути", – написав Андрющенко.

Контекст:

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну з метою певних "денацифікації" і "демілітаризації".

Український військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитру Гордону оцінив мобілізаційний ресурс Росії у 17 млн осіб. Але оголошувати мобілізацію влада країни-агресора не хоче, оскільки це дуже сильно дестабілізує ситуацію в самій РФ, додав Жданов. Водночас "прихована мобілізація" у РФ триває повним ходом, зазначив експерт.

За оцінкою Генштабу ЗСУ, з урахуванням приватних військових компаній і мобілізаційного резерву Росія залучила до війни проти України приблизно 330 тис. осіб станом на 16 червня.

У самій РФ мобілізацію офіційно не оголошували, проте ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну її почали проводити на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Колишня українська омбудсменка Людмила Денісова казала, що після цього на вулицях населених пунктів в ОРДЛО почалися облави. Призову підлягали навіть неповнолітні курсанти так званих військових училищ угруповань "ДНР" і "ЛНР".

4 липня у представництві президента України в Криму заявили, що примусову мобілізацію готують на окупованому півострові.

За даними Генштабу ЗСУ, з 24 лютого до 11 липня в Україні знищили приблизно 37,4 тис. російських окупантів.