Президент бере під повний контроль переміщення вантажів і товарів через лінію розмежування – Жданов про закон про реінтеграцію Донбасу

Жданов: Якби ми дійсно визнали Росію країною-агресором, то реакція Москви була б зовсім іншою
Фото: Олег Жданов / Facebook

Ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу не має жодного стосунку до повернення окупованих територій, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Ухвалений Верховною Радою законопроект про заходи із відновлення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу суттєво розширює повноваження президента України Петра Порошенка, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

"Ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу до повернення окупованих територій не має жодного стосунку. Адже там ані слова про те, як це здійснити. Цей закон значно розширює повноваження президента в плані застосування ЗСУ в мирний час усередині країни без уведення воєнного стану. А це прямо суперечить Конституції та закону про оборону України. До того ж, по суті, президент бере під повний контроль переміщення вантажів і товарів через лінію розмежування. І якщо хтось "не дасть", військові просто рознесуть фуру з товаром ущент. Якби офіційно визнали факт збройного конфлікту з РФ, у світі включилися б міжнародні механізми протидії країні-агресору", – підкреслив Жданов.

За його словами, цей закон наділяє ЗСУ функціями Національної гвардії.

"Якби ми дійсно визнали Росію країною-агресором, то реакція Москви була б зовсім іншою. У законі має бути прямо прописано, що РФ здійснила збройне вторгнення в Україну, окупувала частину її території і вступила у військовий конфлікт із ЗСУ. Є міжнародне формулювання поняття "війна". І чому в законі Крим відокремили від Донбасу? У моєму розумінні, президент просто скористався моментом, щоб посилити свої повноваження. А ЗСУ через закон про реінтеграцію Донбасу наділено функціями Нацгвардії. Тобто війська завтра можуть опинитися на Банковій. І президент ні в кого не буде питати дозволу для цього. Таке враження, що Порошенко перебуває в тому стані, що і його попередник, коли йому дали $3 млрд. Він робить різкий розворот у бік РФ", – зазначив Жданов.

Законопроект №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" ухвалено 18 січня 280 голосами.

Відповідно до законопроекту, межі та перелік територій, тимчасово окупованих у Донецькій і Луганській областях, визначає президент України. Він же призначає командувача Об'єднаних сил, які будуть залучати до заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ на Донбасі.