Доведеться скорочувати видатки: Гетманцев визнав, що підвищити податки зараз неможливо

Гетманцев: Дефіцит бюджету становить $5 млрд щомісяця
Фото: Данило Гетманцев / Facebook

Україні треба готуватися до скорочення видатків, тому нинішні доходи та фінансова допомога країн-партнерів не забезпечують потреб бюджету. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив голова податкового комітету Верховної Ради України, депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев.

За його даними, у травні податкові і митні збори принесли до бюджету 101 млрд грн, а витрати становили приблизно 250 млрд грн.

Дефіцит бюджету становить $5 млрд щомісяця і перекривається дотаціями міжнародних фінансових організацій. Без них, за словами Гетманцева, бюджет не впорається ще три-чотири місяці, поки тривають бойові дії.

"Більшу частину дають США, також Єврокомісія, уряди багатьох країн дають гранти і кредити. Але щомісяця це битва, велика робота міністра фінансів, прем'єр-міністра та президента щодо залучення додаткових коштів до державного бюджету", – сказав він.

Гетманцев уточнив, що партнери не фінансують воєнної кампанії, ці витрати Україна сплачує власним коштом. За його словами, наявний дефіцит потребує термінового перегляду фінансової політики, зокрема – скорочення видатків.

"Якщо говорити про наші цілі – це вже озвучені $5 млрд, які ми повинні запозичити щомісяця. Якщо ні – нам доведеться скорочувати витрати, бо насправді для підвищення податків у нас немає потенціалу сьогодні в економіці, яка перебуває не у кращому стані. Ми будемо змушені зменшувати видатки", – сказав Гетманцев.

Водночас, як зазначив голова податкового комітету ВР, від скорочення насамперед постраждають соціально незахищені верстви населення, які отримують виплати від держави.

Контекст:

21 квітня президент України Зеленський сказав, що країна через війну потребує $7 млрд фінансової підтримки щомісяця.

За інформацією Міністерства фінансів України, країна за місяць бойових дій у війні з Росією витрачає приблизно $10 млрд.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, у квітні дефіцит держбюджету країни становив 125 млрд грн. Для відновлення економіки України після війни будуть потрібні сотні мільярдів доларів, вважає Марченко.

Якщо війна затягнеться ще на три-чотири місяці, знадобиться значне підвищення податків, заявив Марченко в інтерв'ю The Economist 14 травня.