"Приємно, що піклуються про нас". Переселенка з Маріуполя розповіла про допомогу від Фонду Ріната Ахметова

Євгенія: Ми немов опинилися в кам'яному віці: ходили збирали тріски, навчилися рубати дрова, топили сніг
Фото: akhmetovfoundation.org
Жителька Лівобережного району Маріуполя Євгенія, якій вдалося виїхати з окупації й переселитися в Київ, розповіла пресслужбі Фонду Ріната Ахметова, що сподівається повернутися в рідне  українське місто.

За словами Євгенії, уже в перші дні війни жителі лівобережної частини Маріуполя опинилися без світла, води, газу й тепла.

"Це було настільки страшно, ми ніби опинилися в кам’яній добі: ходили збирали тріски, навчилися рубати дрова, топили сніг. Із харчуванням теж було дуже складно, їжу ділили на маленькі порції та ділили із сусідами", – згадує вона.

Євгенії вдалося виїхати з Маріуполя, вона каже, що дорога була дуже виснажливою і тривала п'ять днів. Нещодавно жінка зареєструвалася у столичному центрі підтримки переселенців "Я – Маріуполь" та отримала гуманітарний набір від Фонду Ріната Ахметова.

"Дякую Фонду Ріната Аметова за надану допомогу. Мені дуже приємно, що про нас піклуються", – подякувала переселенка.

Допомогу надають у межах програми "Рінат Ахметов – Порятунок життів". Від 24 лютого 2022 року допомогою від Ріната Ахметова охопили понад 13,5 млн жителів України.

Контекст:

Російські окупанти захопили Маріуполь наприкінці травня. Оборона міста тривала 86 днів. Після цього місто залишається під російською окупацією.

У червні мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що в місті пошкоджено 95% багатоповерхівок.

За даними радника мера міста Петра Андрющенка, у Маріуполі залишається приблизно 130 тис. осіб. Щодня з міста виїжджає орієнтовно 50–100 людей. До повномасштабного вторгнення у Маріуполі проживало майже 500 тис. осіб.

19 вересня Андрющенко повідомляв, що окупанти й далі знищують Маріуполь бездумним знесенням будинків, залишаючи маріупольців без житла і речей.