"Пришвидшить процес ідентифікації загиблих". Франція передала Україні мобільну лабораторію ДНК для роботи в районах активних бойових дій

Нова лабораторія працюватиме у Дніпропетровській і сусідніх із нею областях
Фото: Офіс Генерального прокурора / Telegram

Франція передала Україні мобільну лабораторію ДНК для роботи в районах активних бойових дій. Про це 10 травня в Telegram повідомила пресслужба Офісу президента.

"Генпрокурор Андрій Костін спільно з надзвичайним і повноважним послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном передали Міністерству юстиції України вже другу французьку мобільну лабораторію ДНК. Дарчий сертифікат і ключі отримав міністр юстиції Денис Малюська", – ідеться в повідомленні.

Першу таку лабораторію від Франції Україна отримала в серпні 2022 року. Уже понад вісім місяців нею успішно користуються експерти на території Харківської області.

Костін зазначив, що надання лабораторій стало можливим насамперед завдяки французькому послу.

Друга лабораторія працюватиме у Дніпропетровській і сусідніх із нею областях, які досі стикаються з масованими артилерійськими й авіаційними обстрілами з боку російських окупантів. У пресслужбі зазначили, що в цих регіонах значні руйнування й численні жертви серед цивільного населення.

"Досі представники правоохоронних органів у ході оглядів місць подій виявляють тіла загиблих громадян, а іноді й місця масових поховань. Мобільна лабораторія значно пришвидшить процес ідентифікації загиблих. Українські експерти зможуть безпосередньо на місці скоєння злочину проводити всі необхідні дії, тим самим зменшуючи час невизначеності й очікування результатів для родичів і близьких жертв агресії", – пояснив Костін.

Понсен наголосив, що французькі експерти першими серед іноземних партнерів рік тому прибули в деокуповані міста Київської області для допомоги українським правоохоронцям. Відтоді триває постійна співпраця.

Контекст:

23 лютого Костін розповів, що, за даними українських правоохоронців, російська агресія призвела до загибелі 9655 людей, зокрема 461 дитини. Поранення дістали 12 829 людей, із яких 926 – діти. Він наголосив, що це лише офіційно задокументовані випадки, реальна цифра набагато вища.

За даними ООН станом на 12 березня, жертвою повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну став щонайменше 8231 мирний житель країни. Крім цього, 13 734 людини дістали поранення.

В ООН вважають, що фактичні цифри значно вищі, оскільки надходження інформації з деяких місць, де відбувалися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень усе ще чекає на підтвердження. Це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька область), Лисичанська, Попасної й Сєвєродонецька (Луганська область).