Призначено дату зустрічі країн ОБСЄ, включно із РФ, щодо ситуації поблизу кордону України

Зустріч країн ОБСЄ щодо ситуації поблизу українського кордону проведуть 15 лютого
Фото: depositphotos.com
Зустріч у межах ОБСЄ, запит на яку зробив Київ для обговорення переміщення військ Росії поблизу українського кордону, відбудеться 15 лютого. Про це повідомило у Twitter польське головування в ОБСЄ.

"Україна звернулася до польського головування в ОБСЄ із проханням провести зустріч із Росією та іншими зацікавленими державами у зв'язку з незвичайною військовою активністю. Зустріч буде скликано у вівторок відповідно до Віденського документа", – ідеться в публікації.

Спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко сказав сьогодні на онлайн-брифінгу, який транслювало МЗС, що зустріч має відбутися "протягом 48 годин, імовірно, 15 лютого".

Контекст:

Україна 11 лютого офіційно застосувала механізм зменшення небезпеки, передбачений розділом III Віденського документа, надіславши Росії запит із вимогою надати детальні роз'яснення щодо військової активності у прикордонних із нею районах і Криму. На відповідь Росія мала 48 годин.

Після того, як Україні не надали відповіді у встановлений термін, у МЗС України ввечері 13 лютого ініціювали скликання термінової зустрічі з Росією та іншими країнами – учасницями Віденського документа.

За інформацією редактора Radio Free Europe / Radio Liberty Рікарда Йозвяка, Росія все-таки відреагувала на запит України, уже після спливання термінів заявивши, "що вона не веде жодної незвичайної військової діяльності на своїй території і що запит України відповідно до Віденського документа ОБСЄ є неприйнятним".

Віденський документ про заходи щодо зміцнення довіри та безпеки було ухвалено 30 листопада 2011 року. Його метою є реалізація заходів щодо зміцнення довіри та безпеки, підвищення стабільності і зменшення загрози виникнення військових конфліктів у країнах, що входять до ОБСЄ.