Прокуратура України зафіксувала порушення Женевських конвенцій із боку російсько-терористичних сил

Наслідки обстрілу селища Лоскутівка Попаснянського району Луганської області
Фото: Андрій Лисенко / Facebook

У ніч на 8 травня з тимчасово окупованої території Луганської області російсько-терористичні сили обстріляли з важкої артилерії селище Лоскутівка, повідомили у ГПУ.

Управління з розслідування злочинів, здійснених на тимчасово окупованих територіях, Генеральної прокуратури України зафіксувало порушення Женевських конвенцій із боку російсько-терористичних сил. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко.

"8 травня близько 00.50 із тимчасово окупованої території Луганської області російсько-терористичні сили, застосовуючи важку артилерію, із порушенням норм міжнародного гуманітарного права, здійснили прицільний обстріл селища Лоскутівка Попаснянського району Луганської області", – розповів він.

На місце обстрілу виїхала спільна група з представників ГПУ, Національної поліції та СБУ. Прокурори задокументували факти порушення ЗС РФ, а також підконтрольними їм представниками терористичної організації "ЛНР" законів і звичаїв війни.

Установлено, що внаслідок артилерійського обстрілу серйозно пошкоджено вісім житлових будинків, у два з яких сталося пряме попадання снарядів, а також господарські споруди й присадибні ділянки.

"Установлено, що обстріл вівся снарядами калібром 152 мм із міста Первомайськ Луганської області (тимчасово окупована територія) підрозділами артилерії "6-го окремого мотострілецького козацького полку імені Платова", що входить до складу незаконного збройного формування у структурі терористичної організації "ЛНР", – повідомив Лисенко.

Українські силовики встановлюють причетних до скоєння злочину. Докази порушення Російською Федерацією та її окупаційною адміністрацією норм міжнародного права передадуть у Міжнародний кримінальний суд.

На сторінці операції Об'єднаних сил у Facebook зазначено, що внаслідок обстрілу Лоскутівки ніхто не постраждав, повністю зруйновано два будинки, пошкоджено лінії електропередач, газо- та водопровід. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею "терористичний акт".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. 14 квітня тодішній в.о. президента України Олександр Турчинов підписав указ про початок антитерористичної операції. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

20 січня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", який Верховна Рада ухвалила 18 січня. Відповідно до закону, замість АТО на Донбасі 30 квітня почалася операція Об'єднаних сил.

Женевські конвенції про захист цивільного населення під час військових дій було ухвалено в 1949 році. Їх ратифікували 196 країн, і жодна інша міжнародна угода відтоді не дістала такої широкої підтримки, зазначає "Русская служба BBC".