Проросійські бойовики в Луганській області вивели на полігон гаубиці й танки – штаб ООС

На полігоні поблизу тимчасово окупованого Міусинська зафіксували 46 танків
Фото: ЕРА

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала на тимчасово не підконтрольній уряду України території озброєння, розміщене з порушенням лінії відводу. Про це йдеться у звіті місії за 23 липня.

"Місія зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення: 24 гаубиці і одну протитанкову гармату на полігоні поблизу Бугаївки у не підконтрольному уряду районі Луганської області", – зазначено у доповіді.

Пресцентр штабу операції Об'єднаних сил уточнив у Facebook 24 липня, що йдеться про 12 буксируваних гаубиць Д-30А "Жаба" калібру 122 мм, 12 самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика" калібру 122 мм і одну буксирувану протитанкову гармату МТ-12 "Рапіра" калібру 100 мм.

Поза межами виділених місць зберігання виявлено 24 танки Т-72, Т-64, сім буксируваних мінометів, чотири ЗРК 9К35 "Стріла 10", 89 БТР, БМП і БРДМ.

"На полігоні поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Міусинськ зафіксовано 46 танків, 13 буксируваних гаубиць, дві реактивні системи залпового вогню і 47 бойових броньованих машин, розташованих за межами виділених місць зберігання", – повідомили українські військові.

Значна кількість озброєння на полігонах свідчить про проведення бойового злагодження механізованих підрозділів російсько-окупаційних військ із подальшою ротацією на лінії розмежування, зазначив штаб ООС.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група узгодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.

За даними ООН, з 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, майже 4200 українських військових і приблизно 5800 бойовиків.