"Режим Путіна втратив свій шанс". У МЗС України відповіли на заяву Лаврова про переговори з РФ

У МЗС відреагували на заяву Лаврова
Фото: EPA
Україна не вестиме переговорів із Росією, поки там президентом залишається Володимир Путін, а міністром закордонних справ – Сергій Лавров. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко 11 жовтня у Facebook.

"Режим Путіна втратив свій шанс на переговори. З терористами переговорів не ведуть. Це загальна світова практика. Як уже зазначав [президент України] Володимир Зеленський, Україна вестиме перемовини з Росією за іншого російського президента, а також очевидно  іншого міністра закордонних справ",  зазначив він.

Ніколенко зазначив, що заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова демонструють безпорадність російської дипломатії.

"Ставши нерукоподаваним за кордоном, главі МЗС РФ не залишилося нічого, крім як відпрацьовувати роль пропагандиста для внутрішнього споживача", – написав речник МЗС.

Лавров 11 жовтня заявив, що президент України Володимир Зеленський може вирішити повернутися до переговорів про мир.

"Він як заборонив сам собі, так потім і забуде про це, дивлячись у якому настрої він зранку встане і чим займатиметься. Ну чи накажуть йому з Вашингтона, з Лондона  скаже "Є!" і придумає, як усе це пояснити, щоб не втрачати обличчя",  сказав Лавров в інтерв'ю каналу "Россия 1", яке цитує "РИА Новости".

Контекст:

У Кремлі неодноразово вимагали від України капітуляції і прийняття умов РФ. Путін заявив 7 липня, що РФ "серйозно поки нічого не починала" у війні проти України, але водночас не відмовляється від мирних переговорів.

У липні Зеленський заявив, що українці після всіх трагедій за час війни не налаштовані на переговори з Росією. За його словами, "суспільство вважає, що спочатку мають звільнити всі території, а потім уже можна буде домовлятися".

30 вересня Путін під час своєї промови, присвяченої незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

30 вересня Зеленський, відповідаючи на підписання Путіним "договорів" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих українських територій, заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він.

4 жовтня Зеленський ввів у дію ухвалене 30 вересня рішення РНБО, в якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним".