Путін заговорив про створення "санітарної зони" в Україні. В ОПУ відповіли, що окупанти хочуть тікати і знищуватимуть усе, що захопили

Подоляк (праворуч) відреагував на "досить промовисту" заяву Путіна
Фото: EPA, president.gov.ua
Росії потрібно зміцнювати кордон з Україною, але, незважаючи на це, можливість обстрілювати територію РФ залишається. Про це 13 червня на зустрічі з російськими пропагандистами, яких у РФ називають "воєнкорами", сказав президент країни-агресора Росії Володимир Путін, його цитує російський "Інтерфакс".

"Тут кілька важливих способів вирішення. По-перше, підвищення ефективності контрбатарейної боротьби. Але це не означає, що прильотів так званих на нашу територію не буде. А якщо це триватиме, тоді ми маємо, мабуть, розглянути питання – це кажу дуже акуратно, щоб створити на території України якусь "санітарну зону" на такому віддаленні, з якого неможливо було б діставати нашу територію", – наголосив глава Кремля.

В Офісі президента України відреагували на "досить промовисту заяву Путіна".

"Він сказав наступне, що вони хочуть зробити "санітарну зону" в Україні… Це означає, що все, що вони окупували, включно з Каховською ГЕС, вони будуть знищувати. Усю інфраструктуру, цивільну інфраструктуру, – зазначив в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", радник глави ОПУ Михайло Подоляк. – Вони хочуть тікати з нашої території, програвши війну, але хочуть при цьому знищити максимально все, що знаходиться на окупованій території, включно із Кримом... Це свідомо зрозумілий злочин проти людяності".

Контекст:

Навесні 2023 року на територію РФ кілька разів проникали "Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії". 22–23 травня вони здійснили рейд у Бєлгородську область. Вони закликали росіян приєднуватися до боротьби із чинним режимом. У легіоні розповіли, що хочуть створити у Бєлгородській області демілітаризовану зону, звідки РФ не зможе обстрілювати Україну.

5 червня у Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій.