Путін заявив, що загострення на Донбасі спровокувала українська сторона, тому що їй потрібні гроші

Путін провів прес-конференцію з прем'єром Угорщини Орбаном
Фото: ЕРА

Російський президент Володимир Путін заявив, що Україна спровокувала загострення бойових дій на Донбасі, щоб втягнути чинну адміністрацію президента США у вирішення українських проблем.

Загострення конфлікту на Донбасі спровокувала українська сторона, щоб "вибити гроші" з Євросоюзу, США та міжнародних фінансових інститутів. Про це на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном заявив російський президент Володимир Путін.

Прес-конференцію транслювали на YouTube-каналі Росія 24.

"У п'ятницю минулого тижня, по суті, почалися бойові дії, українські так звані добровольчі загони захопили один із опорних пунктів опозиції і просунулися на 200 метрів на територію, яку контролює ополчення. У неділю їх вибили", – розповів Путін присутнім на прес-конференції.

На його думку, українській владі зараз потрібні гроші.

"Гроші краще за все вибивати з Євросоюзу, з окремих країн Європи, США та міжнародних фінансових інститутів, виставляючи себе жертвою агресії", – сказав Путін.

На думку російського президента, ще однією причиною "провокацій" з української сторони  є спроба українського керівництва налагодити стосунки з чинною адміністрацією президента США Дональда Трампа. Путін уважає, що через конфлікт "легше втягнути чинну адміністрацію у вирішення українських проблем і налагодити діалог".

"На тлі очевидних невдач у сфері економічної та соціальної політики активізувалася опозиція, її треба заткнути і мобілізувати навколо чинного керівництва населення. Цього завдання теж можна легше досягнути  завдяки відновленню якого-небудь конфлікту", – зазначив Путін.

Крім цього, він висловив припущення, що нинішня українська влада взагалі не готова виконувати Мінські домовленості і "шукає привід для того, щоб відмовитися від них".

29 січня на сході України в районі Авдіївки загострилася ситуація, коли проросійські бойовики посилили обстріл промзони. Інтенсивні бойові дії із застосуванням реактивних систем залпового вогню "Град" тривали з невеликою перервою 30 і 31 січня.

За останню добу в зоні АТО двоє військових загинули, 14 бійців були поранені і шестеро – травмовані.

Збройний конфлікт на сході країни почався в квітні 2014 року. Українська армія протистоїть проросійським бойовикам, які частково контролюють Донецьку і Луганську області.