Путін заявив, що жителів Херсона "потрібно прибрати із зони найнебезпечніших бойових дій"

Путін заявив про бажання вивезти українців з окупованого міста на тлі наступу ЗСУ
Фото: ЕРА
Президент Росії Володимир Путін 4 листопада заявив про бажання вивезти з окупованого Херсона цивільне населення. Про це він сказав під час спілкування з "учасниками молодіжних і волонтерських організацій", пише "Інтерфакс".

Це відбувалося на Красній площі в Москві, куди Путін прийшов покладати квіти до пам'ятника Кузьмі Мініну та Дмитрові Пожарському, відео оприлюднили в Telegram-каналі "Вы слушали маяк". 

"Зараз тих, хто живе в Херсоні, потрібно прибрати із зони найнебезпечніших бойових дій. Цивільне населення не має страждати від обстрілів, наступальних, контрнаступальних та інших заходів", – сказав Путін.

Голова Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова розповідала, що колаборанти й окупанти в Херсоні налякані й не знають, що їм робити. "Їх відтісняють, їм нічого не залишається робити, як тікати, як кликати за собою на виїзд людей", – заявляла вона і закликала "не вестися" на ці провокації росіян.

За оцінкою Лугової, у Херсоні залишається приблизно 70 тис. осіб.

Контекст:

Російські окупанти зайшли на територію Херсонської області 24 лютого з боку тимчасово окупованого Криму. У Херсоні та низці населених пунктів області вже після окупації проводили проукраїнські мітинги. 9 березня російські окупанти через спротив жителів Херсона ввели в регіон підрозділи Росгвардії, які затримують протестувальників.

Звільнення Херсона президент України Володимир Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні.

29 серпня ЗСУ розпочали наступальні дії, зокрема в Херсонській області. За офіційними даними станом на 24 жовтня, українські військові звільнили в регіоні понад 90 населених пунктів.

У Херсонській облраді заявляли, що російські окупанти почали тікати з Херсона. Однак голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що насправді окупанти проводять інформаційну операцію, а самі готують місто до оборони.

25 жовтня в Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти облаштовують оборонні позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області, у село Львове перекидають військовослужбовців із-поміж мобілізованих громадян.