Путін запровадив "воєнний стан" на незаконно анексованих територіях України

Путін незаконно запроваджує "воєнний стан" на територіях України, тимчасово окупованих Росією
Фото: EPA

Президент Росії Володимир Путін оголосив про рішення запровадити "воєнний стан" із опівночі 20 жовтня на тимчасово окупованих українських територіях Запорізької, Херсонської, Луганської і Донецької областей, які РФ незаконно анексувала й вважає своєю територією.

Про це 19 жовтня повідомляє в Telegram російське пропагандистське інформагентство "РИА Новости", посилаючись на виступ Путіна на засіданні Ради безпеки РФ.

Окрім того, президент країни-окупанта заявив, що "главам" регіонів, у яких введено "воєнний стан", нададуть додаткові повноваження "для організації безпеки".

Путін додав, що у президентському указі про введення "воєнного стану" буде передбачено кілька рівнів реагування на "ризики у сфері безпеки".

Водночас на незаконно анексованих територіях чотирьох регіонів України президент РФ розпорядився запровадити максимальний рівень реагування зі створенням "штабів територіальної оборони".

Згідно з указом про введення "воєнного стану", який публікує "РИА Новости", він почне діяти о 0.00 20 жовтня. Указ мають затвердити голосування в Держдумі РФ і Раді Федерації РФ.

Контекст:

Із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької і Херсонської областей відбулися псевдореферендуми про приєднання цих регіонів до Росії. 30 вересня президент РФ Володимир Путін підписав "договори" про "входження" до складу РФ тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей. 5 жовтня Путін затвердив незаконну анексію захоплених територій України.

12 жовтня Генасамблея ООН ухвалила резолюцію "Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН" щодо невизнання псевдореферендумів у Запорізькій, Херсонській, Луганській і Донецькій областях України, її підтримало 143 із 193 країн – членів організації, п'ять проголосувало проти, 35 (зокрема Індія й Китай) утрималися. Проти виступили Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа, Росія і Сирія.

Єдиною країною світу, яка визнала "референдуми" російських окупантів в Україні, стала Північна Корея.

ЗСУ щодня деокуповують частину тих українських земель, які, за заявами загарбників, "приєднали" до РФ.