"Путіну треба написати передсмертну записку". Болтон оцінив імовірність застосування ядерної зброї

Путін може вирішити застосувати тактичну ядерну зброю, вважає Болтон
Фото: kremlin.ru

Збільшення проблем президента Росії Володимира Путіна в Україні робить імовірнішим використання РФ тактичної ядерної зброї. Про це Sky News 5 жовтня заявив колишній радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон. 

За його словами, зараз у Путіна більше проблем, ніж будь-коли з моменту вторгнення. За допомогою так званих референдумів на окупованих територіях України Путін, імовірно, розраховував підвищити моральний дух росіян і думав, що це допоможе закласти основу для майбутніх кордонів з Україною, зазначив Болтон. Однак справи у російських військових ідуть недобре, додав експерт. 

Він зазначив: оскільки Путін вважає, що його солдати воюють на "російській землі", він може побачити у ситуації загрозу своєму режиму.

"Але, я думаю, ми маємо сказати, що Володимиру Путіну треба написати передсмертну записку, якщо він дозволить собі використати навіть тактичну ядерну зброю", – наголосив він.

Водночас Болтон зазначив, що дуже важливо стримати використання ядерної зброї, інакше Китай, Іран і Північна Корея можуть зробити неправильні висновки.

Контекст:

21 вересня Путін оголосив про готовність застосувати ядерну зброю у разі загрози територіальній цілісності Росії. Натяк він повторив і 30 вересня, заявивши, що "ми захищатимемо нашу землю (ідеться про незаконно анексовані території України. – "ГОРДОН") усіма наявними у нас силами і засобами".

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент зазначив, що "не можна зазирнути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару можуть завдати, є.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News повідомив, що США попередили РФ про можливі "жахливі наслідки" у разі застосування країною-агресором ядерної зброї.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю німецькій газеті NOZ, яке вийшло 28 вересня, також застеріг Путіна від застосування ядерної зброї.

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов вважає, що у найближчій перспективі Росія не завдасть ядерного удару по Україні.