Байден заявив про найвищий ризик ядерного "Армагеддону" із часів Кубинської кризи 1962 року

Байден: Уперше після кубинської ракетної кризи у нас є пряма загроза застосування ядерної зброї
Фото: EPA
Президент США Джо Байден заявив, що ризик застосування ядерної зброї зараз на найвищому рівні із часів Кубинської кризи 1962 року. Про це він сказав 6 жовтня під час заходу щодо збору коштів для кандидатів у Сенат від Демократичної партії у Нью-Йорку, повідомляє CNN.

"Уперше після кубинської ракетної кризи у нас є пряма загроза застосування ядерної зброї, якщо насправді справи ітимуть тим шляхом, яким вони йдуть. [...] Я не думаю, що існує така річ, як здатність легко [застосувати] тактичну ядерну зброю і не закінчити Армагеддоном", – заявив він.

За словами Байдена, він "намагається зрозуміти, що таке путінське божевілля".

"Де він [президент РФ Володимир Путін] знаходить вихід? Де він опиняється в такому становищі, що не лише втрачає обличчя, а й значну владу всередині Росії?" – сказав президент США.

Окрім цього, Байден сказав, що "досить добре" знає Путіна.

"Він не жартує, коли говорить про потенційне застосування тактичної ядерної зброї, біологічної чи хімічної зброї, тому що його збройні сили, можна сказати, значно відстають", – зазначив американський лідер.

Контекст:

21 вересня президент Росії Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю в разі загрози територіальній цілісності Росії. Натяк він повторив і 30 вересня, заявивши, що "ми захищатимемо нашу землю (ідеться про незаконно анексовані території України. – "ГОРДОН") усіма наявними у нас силами й засобами".

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю. Водночас президент України заявив, що "не можна заглянути Путіну в голову", тож ризики, що ядерного удару можуть завдати, є.

22 вересня видання The Washington Post повідомило: між адміністрацією президента США Джо Байдена і владою Росії триває листування, під час якого російську сторону попередили про наслідки у разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв'ю CBS News підтвердив, що США попередили РФ про можливі "жахливі наслідки" у разі застосування країною-агресором ядерної зброї.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю німецькій газеті NOZ, яке вийшло 28 вересня, також застеріг Путіна від застосування ядерної зброї.

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов вважає, що у найближчій перспективі Росія не завдасть ядерного удару по Україні.

Зеленський 6 жовтня висловив думку, що Путін "не зможе зберегти життя", якщо вирішить застосувати ядерну зброю.