Рада ухвалила закон про обов'язкові бомбосховища в новобудовах

Ухвалений законопроєкт передбачає створення нових електронних реєстрів, які містять дані про будівлі та споруди
Фото: depositphotos.com
Верховна Рада України зобов'язала будувати бомбосховища під час зведення нових споруд в Україні. Законопроєкт № 7398 у другому читанні та в цілому підтримало 280 народних депутатів.

Законопроєкт пропонує розгорнути в Україні мережу захисних споруд цивільного захисту, які убезпечуватимуть людей від воєнних злочинів агресора.

Документ передбачає обов'язковий розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту у містобудівній документації на регіональному та місцевому рівні. У разі відсутності цього розділу заборонено затвердження градодокументації.

"Проєктна документація на будівництво об'єктів, що за класом наслідків належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб, обов'язково повинна передбачати розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту, а також забезпечувати дотримання вимог доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення", – ідеться в пояснювальній записці до документа.

Законопроєкт передбачає створення трьох нових електронних реєстрів, які містять дані про адреси, будівлі та споруди, адміністративно-територіальні одиниці й територіальні громади.

Контекст:

У першому читанні законопроєкт було ухвалено 19 червня.

Президент Володимир Зеленський під час поїздки до Харкова наприкінці травня говорив, що влада розглядає можливість під час відновлення зруйнованих окупантами будівель в Україні прибрати по всій країні панельні будинки й побудувати сучасне житло, обов'язково з бомбосховищами та укриттями.

У Харкові планують найближчими тижнями збудувати укриття біля зупинок громадського транспорту, повідомив мер міста.