"Радіація не має кордонів". Шмигаль закликав ЄС та МАГАТЕ скерувати миротворчі групи на всі українські АЕС

Шмигаль: В агонії страху ворог здатний спричинити найбільш масштабну трагедію з часів аварії на Чорнобильській атомній станції
Фото: kmu.gov.ua
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після атаки російських окупантів на Запорізьку атомну електростанцію у місті Енергодар зателефонував главі Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелю Гроссі. Про це Шмигаль повідомив у своєму зверненні, яке цитує пресслужба Кабміну.

Шмигаль сказав Гроссі, що "в агонії страху ворог здатний спричинити найбільш масштабну трагедію з часів аварії на Чорнобильській атомній станції".

"Радіація не має кордонів. Можлива зона ураження – весь світ. У черговий раз закликаю міжнародну спільноту в особі МАГАТЕ та ЄС забезпечити прибуття на всі п'ять атомних станцій України миротворчих груп у складі представників ЄС, МАГАТЕ та Держінспекції ядерного регулювання України. Це питання безпеки всього світу!" – сказав Шмигаль.

Контекст:

Запорізька АЕС розташована на березі Каховського водосховища. Щорічно станція, яка має шість енергоблоків, генерує п'яту частину загальнорічного виробництва електроенергії в Україні, повідомляють на сайті "Енергоатому".

26 лютого радник глави МВС України Вадим Денисенко повідомляв, що російські військові підійшли до Енергодара та розмістили "Гради", спрямовані зокрема на Запорізьку АЕС.

3 березня російські загарбники обстріляли Енергодар і змогли потрапити до міста. Уночі 4 березня влада міста заявила, що окупанти обстрілюють станцію і там почалася пожежа. Пізніше стало відомо, що росіяни потрапили до першого енергоблока.

Уранці на АЕС повідомили, що бойові дії біля станції припинилися, рівень радіаційного фону в межах норми. Цю інформацію регулятор передав Міжнародному агентству з атомної енергії. Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежа на АЕС не зачепила основного обладнання, "персонал станції вживає заходів щодо ліквідації наслідків", розповіли в організації.

Президент України Володимир Зеленський записав екстрене відеозвернення, в якому закликав світ "прокинутися" та відреагувати на дії Росії. "Жодна країна, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки. Уперше в нашій історії, в історії людства держава-терорист вдалася і до ядерного терору, – заявив президент. – Україна – це 15 атомних блоків. Якщо буде вибух, то це кінець усім, кінець Європі. Це евакуація Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська".

4 березня вранці пожежу на Запорізькій АЕС ліквідували українські рятувальники.

Державна інспекція ядерного регулювання України 4 березня повідомила, що окупанти взяли під контроль майданчик АЕС. Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович говорив, що росіяни контролюють станцію частково.

У МВС потім поінформували: ситуація в Енергодарі змінюється динамічно, станом на день 4 березня росіяни контролювали периметр ЗАЕС, управління станцією було під контролем України.

Це друга АЕС в Україні, яку атакують російські окупанти. 24 лютого, у перший день вторгнення, вони захопили Чорнобильську АЕС у Київській області та взяли в заручники персонал. Окупанти пройшли територією зони відчуження на важкій техніці, піднявши шар забрудненого ґрунту та пилу, спровокували погіршення радіаційної ситуації і тепер зазнають впливу радіації, повідомляли в НАН.