Радник мера Маріуполя показав, який вигляд зараз має зруйнований російськими окупантами драмтеатр. Фото

Окупанти зруйнували драмтеатр у Маріуполі у березні 2022 року
Фото: EPA
Радник мера тимчасово окупованого Маріуполя Донецької області Петро Андрющенко показав у Telegram 24 березня, який вигляд має зруйнований військами РФ драмтеатр у місті.

"Це той самий випадок, коли будь-який крок погіршує ситуацію. Додемонтаж – зло. Відновлення та запуск танців на кістках маріупольців – зло. Хоча з огляду на свідому політику заміни українського населення на російське, якому буде просто пофігу, рішення на відновлення виглядає як логічне. За весь цинізм", – написав він.

Контекст:

16 березня 2022 року після чергового бомбардування у Маріуполі було знищено драматичний театр, у якому переховувалися від обстрілів мирні жителі. Після бомбардування зруйнувалася центральна частина театру, а уламками завалило вхід у бомбосховище. Супутникові знімки американської компанії Maxar Technologies показали, що біля театру, на який окупанти скинули бомбу, були великі написи "Діти".

У розслідуванні Associated Press, яке опублікували 4 травня, йдеться, що внаслідок бомбардування театру загинуло приблизно 600 людей, які перебували всередині і поряд із будівлею.

20 травня Андрющенко повідомляв, що окупанти завершили розбирання завалів драмтеатру. "Тепер ми ніколи не дізнаємося, скільки насправді було вбито цивільних маріупольців російською бомбою", – заявив він.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International провела розслідування російської атаки по драмтеатру в Маріуполі і дійшла висновку, що це був воєнний злочин.