Ракети Х-22, якою було завдано удару по житловому будинку в Дніпрі, може запускати тільки 52-й гвардійський бомбардувальний авіаполк РФ – ОГПУ

По житловому будинку у Дніпрі окупанти попередньо вдарили ракетою Х-22, зазначили в ОГПУ
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
Ракетний удар по житловому багатоповерховому будинку у Дніпрі є "злочином проти людяності".

Про це заявив начальник департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора України Юрій Бєлоусов, його цитує пресцентр ОГПУ у Facebook.

Зазначають, що Бєлоусов разом із керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури і слідчими ЦА СБУ оглянули місце трагедії.

"Ця трагедія – не просто воєнний злочин, це злочин проти людяності. Масштабне вбивство мирних громадян в Україні. Кожен важливий доказ буде задокументований. Слідством і прокурорами будуть установлені та притягнуті до відповідальності як ті, хто безпосередньо запускав ракети, так і їхні командири, які віддали цей злочинний наказ. Усе російське військове керівництво", – зазначив Бєлоусов.

Попередньо, по Дніпру окупанти вдарили ракетою Х-22, зазначили в ОГПУ.

"Цей тип ракет призводить до найбільших людських жертв, адже ракета є надзвичайно неточною, має величезне відхилення. Відтак, застосування такої зброї по цілях у густонаселених районах – це однозначно воєнний злочин, – ідеться у повідомленні. – Цей тип ракет був застосований у Сергіївці та Кременчуці. Його може запускати єдиний російський підрозділ – 52-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк".

Контекст:

14 січня Росія кілька разів атакувала ракетами територію України, зокрема Дніпро. Частину ракет збили сили ППО.

Унаслідок ракетного удару по Дніпру обвалився під'їзд багатоповерхового житлового будинку. Попередньо зруйновано 72 квартири і пошкоджено понад 230 квартир, зазначили у ДСНС. Відомо про 29 загиблих і 73 поранених, доля ще понад 40 невідома, розповіли в ОВА 15 січня о 17.35.

За даними українських військових, у Дніпро прилетіла протикорабельна ракета Х-22 й у ЗСУ немає вогневих засобів, здатних збивати ракети цього типу. Маса бойової частини у таких ракетах – приблизно 950 кг.