"Рашисти брешуть, маніпулюють і спотворюють реальність". "Енергоатом" прокоментував візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС

Місія МАГАТЕ оглядає ЗАЕС
Фото: ЕРА
Російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій атомній електростанції. Таку заяву 2 вересня зробила пресслужба НАЕК "Енергоатом" на своїй сторінці в Telegram.

В "Енергоатомі" заявили, що більшість "ЗМІ з усього світу", які приїхали 1 вересня на станцію, – це російські пропагандисти. Автобуси з українськими та іноземними журналістами, які намагалися потрапити на Запорізьку АЕС разом із місією МАГАТЕ через територію України, рашисти не пропустили на блокпості.

"Окупанти брешуть, спотворюють факти та докази, що свідчать про їхні обстріли станції, а також наслідки пошкоджень інфраструктури ЗАЕС. Прогнозовано звинувачують ЗСУ. Військові вантажівки, які в порушення всіх вимог пожежної безпеки перебувають у машинних залах енергоблоків, рашисти представили експертам МАГАТЕ як техніку військ хімічного захисту. Усі створені ними порушення ядерної та радіаційної безпеки намагаються заховати у брехні та маніпуляціях", – ідеться в повідомленні.

Також в "Енергоатомі" зазначили, що окупанти не пустили місію до кризового центру ЗАЕС, де зараз перебувають російські військові, яких не мають бачити представники МАГАТЕ. Тобто частину озброєних російських окупантів на атомній станції просто "заховали".

"Місії "презентували" заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу, як нібито "мешканці Енергодара скаржаться на обстріли ЗСУ". А точніше – розповідають про обстріли, які загарбники наполегливо приписують українським захисникам", – повідомили в "Енергоатомі".

У НАЕК наголошують, що загарбники навмисно заглушили мобільний зв'язок та інтернет в Енергодарі, щоб не дати можливості передавати фото та відео із ЗАЕС та його міста-супутника.

"До роботи на Запорізькій АЕС рашисти допустили лише оперативний персонал і суттєво обмежили перебування людей на маршрутах руху членів делегації МАГАТЕ", – ідеться в повідомленні.

В "Енергоатомі" зазначають, що "в цих умовах МАГАТЕ буде важко дати об'єктивну оцінку ситуації на ЗАЕС", і наголошують, що виконати всі рекомендації місії щодо відновлення на станції ядерної та радіаційної безпеки неможливо, поки вона перебуває під контролем російських окупаційних військ.

Контекст:

На початку березня Запорізька АЕС опинилася під окупацією російських військових і працює під їхнім контролем. Із серпня окупанти регулярно обстрілюють ЗАЕС та Енергодар.

11 серпня відбулося засідання Ради Безпеки ООН, присвячене ситуації на ЗАЕС. Усі його учасники виступили за візит місії МАГАТЕ на станцію. Гроссі висловив готовність особисто очолити місію.

25 серпня через обстріли з боку окупантів уперше в історії Запорізька АЕС виявилася повністю від'єднаною від енергомережі.

Окрім того, російські війська розмістили на ЗАЕС, зокрема в машинному залі одного з реакторів, військову техніку, але неодноразово заперечували це, незважаючи на наявність відео та фото. Окупанти також відмовилися від пропозицій демілітаризувати Запорізьку АЕС, які висували як на засіданнях Ради Безпеки ООН, присвячених ситуації на ЗАЕС, так і особисто генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

1 вересня на ЗАЕС прибула місія із 14 експертів МАГАТЕ на чолі з гендиректором агентства Рафаелем Гроссі, який розповів присутнім журналістам, що місія оглянула "три-чотири головні зони" ЗАЕС, поспілкувалася з українським персоналом станції, який "перебуває у складному становищі" і з місцевими жителями Енергодара, які прийшли "дістати підтримку від МАГАТЕ". Також Гроссі зазначив, що місія МАГАТЕ залишиться на ЗАЕС.