Рефрижератори у дворі, загиблі, яких неможливо впізнати. Проєкт "Український свідок" показав роботу моргу в Бучі

Багато тіл уже неможливо впізнати без експертизи ДНК, кажуть волонтери

Скріншот: Ukrainian Witness / YouTube

Проєкт "Український свідок" 6 травня оприлюднив сюжет про те, як зараз працює морг у Бучі Київської області, звільненій від російських окупантів.

У ролику йдеться, що у морзі бракує місця, у зв'язку з чим на території поставили рефрижератори, де зберігають тіла загиблих.

"Збираються родичі, які протягом кількох тижнів намагаються знайти своїх близьких. Стоять рефрижератори з тілами, тіла із цих рефрижераторів переспрямовують в інші морги. Поліцейський, який розкриває мішок [із тілом], дістає супровідні документи і зачитує їх. Усе це записують, потім чіпляють номерок", – розповів проєкту волонтер Максим про процес упізнання загиблих.

Інший волонтер – Євген – зазначив, що в цьому морзі зберігають не всі знайдені або ексгумовані тіла, але більшість є там. Багато родичів не змогли дізнатися про своїх близьких, сказав волонтер.

"Пройшло дуже багато часу, і тіла приходять у такий стан, у якому їх уже неможливо впізнати", – пояснив він. За його словами, для упізнання тіл у родичів беруть ДНК.

Також працівники проєкту показали розмову із жителькою Бучі, яка шукає свого сина. За словами жінки, востаннє вона бачила його 3 березня. "Вся сім'я надіється, що він живий", – сказала вона.

Обережно, відео містить важкий контент. Для перегляду потрібно перейти за посиланням на YouTube.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Буча розташована за 30 км на північний захід від Києва. Станом на лютий 2022 року тут проживало понад 50 тис. осіб. Російські війська захопили місто у перші дні повномасштабного вторгнення в Україну й утримували його майже місяць.

2 квітня стало відомо, що всю Київську область звільнили від російських окупантів. У населених пунктах регіону виявили сотні вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками.

23 квітня мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що на території міста завершують збирання та ексгумацію тіл загиблих і померлих під час російської окупації. "Цифра, яку маємо станом на сьогодні, – 412. Але її ще будуть уточнювати", – сказав мер і додав, що кожен третій загиблий у Київській області – житель Бучі.

Президент РФ Володимир Путін заперечує причетність російських військових до звірств у Бучі, він назвав убивства під Києвом "фейком".

18 квітня пресслужба Кремля повідомила, що Путін надав звання гвардійської 64-й окремій мотострілецькій бригаді російських військ. Цей підрозділ входив до восьми російських, які дислокувалися в Бучі в той період, коли окупанти масово вбивали мирних жителів.