Резніков назвав мінський формат переговорів мертвим, але запропонував зберегти його як "слабкий канал комунікації"

Резніков: Чотири-п'ять годин – ні про що. У моєму кабінеті відбуваються ці онлайн-переговори
Фото: Олексій Резніков / Facebook

Мінський формат щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі неефективний. Про це в інтерв'ю LIGA.net, яке вийшло 2 вересня, заявив віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

"Абсолютно. Нульовий. Чотири-п'ять годин ні про що. У моєму кабінеті відбуваються ці онлайн-переговори. Це мертва історія. Але тут є важливий момент. Ми маємо зберегти цей трек, цей канал комунікації, хоч і слабенький", – зазначив він.

За словами Резнікова, українська сторона зможе скористатися цим каналом, "коли настане потрібний момент". Мінський формат переговорів зберігають заради українців, які перебувають у в'язницях на окупованих територіях Донбасу.

"Понад 200 людей ми намагаємося забрати звідти", – сказав віцепрем'єр.

На запитання журналіста, чи можуть США стати учасниками нормандського формату переговорів, Резніков відповів: "Питання не у форматі. А в тому, про що говорити. Ну, будуть США п'ятим лідером у "Нормандії" – що далі? Має бути якась наповненість. Поки росіяни не виконали навіть ті обіцянки, які [президент Росії Володимир]  Путін давав на саміті у 2019 році в Парижі. У нас є ще Будапештський меморандум. І саме США й Британія там учасники. Чому б не почати там вести консультації? Запросивши туди Німеччину і Францію".

24 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Мінські домовленості щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, підписані у 2015 році, "ледве живі". Глава держави 1 вересня під час офіційного візиту у Вашингтон сказав, що Україна розглядає кілька моделей залучення США до нормандського формату.

Контекст:

Відразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.

Переговори щодо врегулювання конфлікту проводять у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція  Росія). Мінськ став місцем зустрічей ТКГ у 2014 році. Зараз через пандемію коронавірусу засідання ТКГ проводять у форматі відеозв'язку.

12 лютого 2015 року у Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з врегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і комплекс заходів з виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань з регіону, створення умов для проведення виборів до місцевих органів влади тощо. Поки Мінські угоди не виконано.