РФ могла влаштувати теракти в Мелітополі та Бердянську до Дня Росії, щоб звинуватити партизанів – Інститут дослідження війни

Вибух у Мелітополі стався 12 червня у другій половині дня
Фото: Риа-Мелитополь / Telegram
Російська влада, ймовірно, влаштувала теракти в Мелітополі та Бердянську Запорізької області 12 червня, щоб звинуватити українських партизанів у нападах на мирних жителів. Про це 13 червня заявили експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) у своєму звіті.

В ISW нагадали, що колаборант, так званий голова "військово-цивільної адміністрації Запорізької області" Володимир Рогов зробив заяву про те, що "терористи" влаштували у Бердянську три вибухи. Згодом він відмовився від своїх слів і заявив, що те, що сталося, було аварією на електростанції.

"Рогов неправдиво стверджував, що жителі Бердянська пов'язують будь-які надзвичайні ситуації у місті зі спробами України порушити мирне життя у "звільнених" (окупованих Росією) районах", – ідеться у повідомленні.

Так званий "заступник голови управління МВС" Олексій Селіванов також заявив, що невідомі нібито заклали у Мелітополі вибуховий пристрій, щоб зірвати святкування Дня Росії.

Водночас законний голова Запорізької ОВА Олександр Старух зазначив, що українська влада попереджала про ймовірні терористичні дії російських військ до Дня Росії.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого російська армія захопила частину Запорізької області, зокрема Мелітополь і Бердянськ.

Увечері 11 червня мер Енергодара Дмитро Орлов попереджав, що 12 червня окупанти планують здійснити низку провокацій у Запорізькій областіВін закликав не відвідувати масових заходів, які планують проводити окупанти.

Вибух у Бердянську стався вранці 12 червня, у Мелітополі – у другій половині дня, окупанти заявляли про чотирьох постраждалих.