РФ випустила понад 30 ракет у напрямку України – Повітряні сили

Ігнат розповів подробиці про атаку на Україну вночі й уранці 26 січня
Фото: mediacenter.org.ua
Росія здійснила запуск ракет із літаків у напрямку України, працює протиповітряна оборона. Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат 26 січня в ефірі національного телемарафону, який транслює телеканал "Рада".

"Уранці близько шести Ту-95, попередньо з району Мурманської області, вилетіли і здійснили пуски ракет. Очікуємо понад 30 ракет, які вже у принципі почали з'являтися в різних областях, працює ППО. Були вибухи в кількох областях, зокрема, у Вінницькій області. Потрібно залишатися в укриттях, поки не буде повністю відбою, тому що ракети можуть потрапити в різні області. Більше уваги ворог приділяє центру України, але ракети можуть полетіти й далі", – заявив Ігнат.

За його словами, є інформація про запуски ракет Х-555, це ракети, які застосовують зі стратегічної авіації.

"Уночі також були пуски ракет Х-22. Відомо, які вони смертоносні й неточні і які руйнування можуть нести. Зараз у небі крилаті ракети повітряного базування", – пояснив Ігнат.

Він додав, що вночі росіяни атакували Україну після паузи. Було відновлено атаки безпілотниками Shahed-131 і Shahed-136, про це влада заздалегідь попереджала, що росіяни готують черговий пакет дронів. В областях України вночі, з 23.00 приблизно до 4.00, були повітряні тривоги. Оперативно відпрацювало повітряне командування "Центр", яке збило найбільше дронів. Загалом знищили до 24 дронів, повідомив Ігнат.

Контекст:

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну, розпочавши повномасштабний етап війни. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли після Революції гідності вона незаконно анексувала Крим та окупувала частину Донецької й Луганської областей.

Росія завдала вже 12 масованих ракетних атак по інфраструктурі України з початку осені 2022 року, ще низку атак здійснила із застосуванням дронів-камікадзе. Остання атака дронами була вночі 26 січня. Усі 24 безпілотники збили, поінформували в Повітряних силах ЗСУ.

Уранці 26 січня в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу, повідомляли про загрозу ракетної атаки. Наразі тривога й далі діє на всій території України. У низці областей застосовано екстрені превентивні вимкнення електроенергії.