Що означає рішення Міжнародного кримінального суду про ордер на арешт Путіна? Відповідь генпрокурора України та ОПУ

Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним, заявив Костін
Фото: Андрій Костін / Facebook
Ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, який видав 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, дозволяє затримати його за межами РФ і передати до суду. Про це генеральний прокурор України Андрій Костін 17 березня написав у Facebook.

За його словами, тепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей. Окрім Путіна, суд виписав ордер уповноваженій із прав дитини Марії Львовій-Бєловій.

"Світові лідери тепер тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності. Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права. Вдячний за нього особисто прокурору МКС Каріму Хану", – написав Костін.

Він зазначив, що Офіс генпрокурора тісно співпрацює з МКС щодо розслідування насильницької депортації дітей з України й передав йому вже понад 40 томів матеріалів. Загалом ОГПУ зафіксував насильне вивезення окупантами приблизно 16 тис. дітей з Донецької, Луганської, Харківської і Херсонської областей, та реальна цифра може бути значно більшою.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак також вважає, що ордер МКС дає змогу затримати підозрюваних у скоєнні міжнародних злочинів Путіна й омбудсменку Львову-Бєлову.

"Це означає, що вони можуть бути заарештовані на території країн, які ратифікували Римський статут", – написав Єрмак у Telegram.

Римський статут – головний документ роботи МКС, повідомляло "Слово і діло" у 2019 році. Документ регулює роботу МКС, визначає види покарання і функції Асамблеї держав-учасниць. Його схвалили у 1998 році, набув чинності він у липні 2002 року. Римський статут підписало й ратифікувало 122 країни, 31 – лише підписала (зокрема й Україна). США, Росія, Ізраїль і Північний Судан спочатку поставили свої підписи, але передумали й відкликали їх.

Видання опублікувало інфографіку, де показано, які країни ратифікували Римський статут.

Інфографіка: slovoidilo.ua

Контекст:

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової 17 березня. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину – незаконній депортації й переміщенні населення (згідно з релізом МКС, ідеться про дітей) з окупованих районів України до Росії після початку повномасштабної війни Росії проти України.

Україна прийняла 2020 року, але так і не ратифікувала Римський статут, проте 2015 року повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних з моменту початку агресії РФ.