Резніков уточнив слова Залужного: 300 танків, 600–700 БМП, 500 гаубиць необхідно для конкретної операції, для повної деокупації потрібно більше техніки й озброєння

Резніков (на фото) уточнив думку Залужного про військові потреби України для деокупації територій
Фото: EPA
Для повної деокупації українських земель станом на 1991 рік Україні потрібно більше техніки й озброєння.

Про це 20 грудня в ефірі національного телемарафону, який транслювали в YouTube каналу "Рада", заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів в інтерв'ю, опублікованому 15 грудня, що "знає, що може перемогти цього ворога", але для війни проти РФ потрібні ресурси. Зокрема, він говорив про 300 танків, 600–700 БМП, 500 гаубиць – і тоді, на його думку, українським силам цілком реально вийти на кордони 23 лютого.

"Я б уточнив думку генерала Залужного, тому що не всі її правильно дочитали. Він сказав, що може перемогти в цій війні в цілому, а окремо назвав ту цифру потреб для конкретної операції. Тому це перемога в одній конкретній операції, і так, ці цифри реалістичні, – сказав Резніков. – Але для повної перемоги, повної деокупації українських земель станом на 1991 рік, включаючи Крим, Донецьк і Луганськ, звісно, треба більше техніки й озброєння, про що ми інформуємо наших партнерів".

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" й "денацифікації" України. Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

Українська влада неодноразово заявляла, що має намір деокупувати всі захоплені із 2014 року Росією українські території, зокрема Крим.

Резніков припустив, що Україна може повернути Крим без бою на тлі внутрішньої кризи в РФ.

Розв'язана Росією війна в Україні закінчиться до початку літа 2023 року, спрогнозував начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у середині жовтня. "Для початку" Україна вийде на кордони 1991 року, зазначив глава розвідки.