"Робимо все, щоб зламати перевагу окупантів". Зеленський розповів про оборонну допомогу США для України

Зеленський зазначив, що США передадуть Україні системи NASAMS
Фото: ЕРА
У відеозверненні за підсумками 1 липня президент України Володимир Зеленський подякував Сполученим Штатам за оборонну допомогу Україні. Ролик опублікували в YouTube Офісу президента.

"Я особливо вдячний Сполученим Штатам Америки та особисто [президенту США Джо] Байдену за оголошений сьогодні новий пакет підтримки для України, який включає дуже потужні системи NASAMS. Зенітний ракетний комплекс, який суттєво посилить нашу протиповітряну оборону. Ми багато працювали заради такого постачання", – сказав він.

Президент України зазначив, що загалом американський пакет допомоги Україні оцінюють у 820 млн, і до нього входять, окрім NASAMS, радари та боєприпаси для артилерії.

"Не менш активно домовляємося і про іншу нову зброю від партнерів – для Донбасу, Харківської області, для півдня України це потрібно. Робимо все, щоб зламати перевагу окупантів", – заявив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Відео: Офіс Президента України / YouTube

Контекст:

Про новий пакет оборонної допомоги України Байден оголосив 30 червня на пресконференції за підсумками саміту НАТО у Мадриді.

The New York Times із посиланням на слова радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана писала 27 червня, що Штати планують купити Україні передові системи ППО середньої та великої дальності. Це рішення ухвалили на саміті G7, який проводять у Німеччині з 26-го до 28 червня, після того, як "Росія ракетами обстріляла столицю України Київ". Інший посадовець США, імені якого не називають, сказав NYT, що це будуть установки NASAMS.

У Пентагоні 1 липня зазначили, що Сполучені Штати виділили Україні приблизно $7,6 млрд допомоги у сфері безпеки з моменту приходу до влади адміністрації президента США Байдена, зокрема приблизно $6,9 млрд від початку відкритого вторгнення Росії 24 лютого. Із 2014 року США виділили понад $8,8 млрд на допомогу у сфері безпеки України.

Окремо у США ухвалили закон про ленд-ліз для України. Згідно із цим документом, президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких торкнулося вторгнення РФ в Україну", щоб допомогти зміцнити їхню обороноздатність і захистити цивільне населення.